مدیا کانورتور چیست و چه کاربردی دارد؟
به طور کلی میتوان گفت که مدیا کانورتر یا مبدل فیبر نوری، در چارچوب سختافزار شبکه، یک دستگاه مقرون به صرفه و قابل انعطاف است که برای پیادهسازی فیبر در هر نوع شبکهای طراحی شده است که این موضوع رو جلوتر به صورت مفصل توضیح خواهیم داد اما به زبان سادهتر میشود گفت که هر دستگاهی که سیگنالها را از یک بستر به بستر دیگر تبدیل میکند «مدیا کانورتور» نام دارد.
تبدیل مس به فیبر که توسط یک مدیا کانورتر فیبر نوری انجام میشود، به دو دستگاه شبکهای که پورتهای مسی دارند، اجازه میدهد تا در فاصلههای طولانی با استفاده از کابلکشی فیبر نوری به هم متصل شوند.
مبدل فیبر نوری یا مدیا کانورتور چیست
مدیا کانورتور یا همان مبدل فیبر نوری که خود بخش مهمی از انواع تجهیزات شبکه محسوب میشود، یکی از پرکاربردترین سخت افزارهای حوزه شبکه است که به طور گسترده در شبکههای بیسیم با اهدافی مانند: انتقال اطلاعات و یا خدمات دسترسی به اینترنت، مورد استفاده قرار میگیرد. به زبان سادهتر، مدیا کانورتور مبدلی است که کابلهای مسی را به فیبر نوری و بعضا فیبر نوری را به فیبر نوری متصل میکند.
همان طور که پیش تر اشاره کردیم مدیا کانورتور یا مبدل فیبر نوری در یک اصطلاح عامیانه دستگاهی است که شبکه مسی و فیبر نوری را به هم تبدیل میکند یعنی سیگنالها را از کابلهای مسی دریافت کرده و آنها را به سیگنالهای نوری تبدیل میکنند و برعکس، دوباره به کابل مسی بر میگردانند.
اگر فاصله بین دو دستگاه شبکه بیشتر از فاصله انتقال کابلکشی مسی باشد، داشتن اتصال فیبر نوری ضروری است.مبدل فیبر نوری یا همان مدیا کانورتر در شبکههای کلان شهری مورد استفاده قرار می گیرد و به انتقال دادهها به مشتریان و موسسات میپردازد.
این اتصالات از نوع سیم مسی به فیبر، یا فیبر به فیبر هستند. استفاده از این دستگاهها یک راه حل انعطاف پذیر و مقرون به صرفه برای بسط مسافت انتقال با استفاده از زیرساختهای کابل کشی موجود محسوب میشود.
مدیا کانورتر همچنین تبدیل فیبر به فیبر را نیز از فیبر مالتی مود به فیبر سینگل مود امکانپذیر میکند.این دستگاه همچنین با استفاده از جریان داده دوسویه ( BIDI) یک لینک فیبر دوگانه را به فیبر سینگل تبدیل میکند.علاوه بر این، مدیا کانورتورها قادر هستند برای کاربردهایی که از مالتی پلکس کردن بر پایه تفکیک طول موج ( WDM) استفاده میکنند واگردانی بین طول موجها را انجام دهند.
به طور کلی، مدیا کانورترها مختص پروتکل هستند و از مجموعه وسیعی از دادهها و انواع شبکه پشتیبانی میکنند. آنها به صورت لایه فیزیکی یا سیستمهای سوئیچینگ لایه ۲ ارائه میشوند. مدیا کانورتورها که قابلیت سوئیچینگ لایه ۲ را هم دارند نرخ تغییر سوئیچینگ و همچنین سایر ویژگیهای نوآورانه را عرضه میکنند.
پیچیدگی شبکه، کاربستهای چالشی و طیف رو به رشد دستگاههای شبکه، پهنای باند شبکه و ملزومات سرعت را به سوی گسترههای جدیدی سوق میدهد و ملزومات فاصله طولانیتری را درون شبکه محلی (LAN) وارد میکند. پاسخ این موارد، مدیا کانورتر است.
در میان مدیا کانورتورها، نوعی که بیش از بقیه استفاده میشود دستگاهی است که به عنوان یک ترانسیور عمل میکند، این دستگاه، سیگنال الکتریکی استفاده شده در سیمکشی مسی شبکه زوج سیم به همتابیده بدون روکش (UTP) را به امواج نور استفاده شده برای کابل کشی فیبر نوری تبدیل میکند.
مدیا کانورتور فیبر نوری استفاده از فیبر را هنگام نیاز میسر کرده و دستگاههای جدیدی را در زیرساختهای کابلی موجود ادغام میکند؛ به این معنی که ادغام بدون عیب و نقص فیبر و مس و شکلهای مختلف فیبر را در شبکههای LAN فراهم میکند. آنها از چندین پروتکل، انواع رسانهها و نرخ دادهها برای ساخت یک شبکه قابل اعتماد و مقرون به صرفه پشتیبانی میکنند.
انواع مدیا کانورتر و راهنمای انتخاب آن
- مدیا کانورتورهای فیبر نوری چند نوع هستند:
1- مدیاکانورتور مس به فیبر:
که به سه دسته مدیاکانورتور اترنت به فیبر نوری، ویدئو به فیبر نوری و سریال به فیبر نوری تقسیم می شوند.
2- مدیاکانورتور اترنت به فیبر:
برای تبدیل شبکه های اترنت مسی به شبکه های فیبر نوری بکار می روند.
3- ویدیو کانورتور:
مبدل ویدئویی دستگاهی است که برای تغییر فرمت، وضوح و کدگذاری فایلهای ویدئویی استفاده میشود که این امکان را به کاربران میدهد تا محتوای ویدیویی را از یک فرمت به فرمت دیگر تبدیل، آن را با دستگاههای نمایشگر مختلف تطبیق، و ویرایشهای اولیه را اعمال کنند.
مدیا کانورتور ها بر اساس عملکرد
انواع مبدل فیبر نوری مدیریتی، غیرمدیریتی، PoE، مستقل، مبتنی بر شاسی، مینی و مدیا کانورتر صنعتی وجود دارد.
مبدل فیبر نوری مدیریتی در مقابل غیرمدیریتی
مدیا کانورترهای غیرمدیریتی از نوع plug & play هستند و نصب و استفاده از آن برای تازهکارها بسیار ساده است. این دستگاه اتصال سادهای بین دستگاهها برقرار میکند ولی نظارت و مدیریت عملکرد را فراهم نمیکند.مدیا کانورتور مدیریتی، عملکرد نظارت بر شبکه، شناسایی خطا و مدیریت از راه دور را مهیا میکند و به مدیران شبکه اجازه کنترل کامل دادهها، پهنای باند و ترافیک داده را میدهد.
مبدل فیبر نوری مدیریتی گرانتر از مبدل غیرمدیریتی است و به خاطر امنیت، قابل اعتماد بودن و مدیریت بهترشان، برای محیطهای پیچیدهتر مانند مراکز داده بزرگ و شبکههای سازمانی مورد استفاده قرار میگیرند.
مدیا کانورتر PoE در مقابل غیر PoE
مبدل فیبر نوری PoE برای توسعه مسافت انتقال فیبر قابل اعتماد و مقرون به صرفه برای دستگاههای دارای PoE استفاده میشود و توان برقی مورد نیاز برای دستگاهها را از طریق همان سیمهای مسی موجود برای انتقال دادهها فراهم میکند. از این مدیا کانورترها میتوان برای برقرسانی به تلفنهای IP، تجهیزات ویدیو کنفرانس، دوربینهای IP و دستگاههای وای فای از طریق کابل کشی سیم مسی استفاده کرد.
مبدل فیبر نوری مستقل در مقابل دستگاههای مبتنی بر شاسی
دستگاههای مستقل بسیار جمع و جور هستند، نصب سادهای دارند و در قیمت و فضای نصب صرفه جویی ميکنند. این دستگاهها برای کاربست در محیطهایی که فضای محدودی دارند مناسب هستند، مانند اطاقکهای مخابراتی یا جعبه توزیع.
مبدلهای مبتنی بر شاسی دارای چندینمدیا کانورتر مستقل و یک شاسی با قابلیت قرارگیری چند کانورتر هستند. این دستگاهها در شبکههای بزرگ مورد استفاده قرار میگیرند، مانند مراکز دادهها.
مبدل فیبر نوری صنعتی در مقابل مدیا کانورتر تجاری
مبدل فیبر نوری صنعتی به صورت ویژه برای محیطهای سخت طراحی شده است و تبدیل مدیا را در دمای بین -40 ℃ تا +85 ℃، شوک شدید و لرزش امکان پذیر میکند. آنها عموما در اتوماسیون ساختمان، حفاری نفت و گاز و معدنکاوی، مدیریت ترافیک، وضع هوا و دیگر کاربردهای صنعتی و فضای باز استفاده میشوند.
حال آنکه مدیا کانورتر تجاری با دمای عملیاتی -10 ℃ تا 55 ℃ برای محیطهای اداری معمولی و مراکز دادهها طراحی شدهاند که دما در آنها کنترل شده است.
مبدل فیبر نوری مینی در مقابل مدیا کانورترهای استاندارد
چیپهای مدیا کانورتر مینی از چیپهای مدیا کانورتر استاندارد بهتر است. مزیت آن عبارت است از اینکه تابع سوئیچ DIP ( بسته دو در خط) دارد که نیازهای مختلف را برآورده میکند. به خاطر اندازه جمع و جوری که دارد، در محیطهای شبکههای بزرگ مورد استقبال قرار میگیرد.
انتقال مدیا توسط مدیا کانورترها
مدیا کانورترها را میتوان به دستههای زیر تقسیم کرد:
- مبدل فیبر نوری مس به فیبر
- مدیا کانورتر فیبر به فیبر
مبدل فیبر نوری مس به فیبر
مدیا کانورتر مس به فیبر ایجاد اتصال دستگاههای شبکه مبتنی بر مس را در فواصل طولانیتر روی فیبر نوری ممکن میسازد و به این ترتیب از دادهها در برابر نویز و مداخلات محافظت میکند. این دستگاهها اتصال به دستگاههای شبکه، شبکه پرسرعت، گیگ و 10G را ممکن میسازد؛ دستگاههای TDM برای توسعه پروتکل های مخابراتی TDM اتصالات مسی استفاده میشوند؛ دستگاههای سریال به فیبر نیز توسعه فیبر را برای اتصالات سریال پروتکل مسی ممکن میسازد.
مدیا کانورتر فیبر به فیبر
مدیا کانورتر فیبر به فیبر میتواند اتصال بین فیبر مالتی مود و سینگل مود و همچنین بین فیبر دوگانه و سینگل را برقرار کند و از تبدیل طول موج پشتیبانی کند. مبدل مالتی مود به سینگل مود معمولا زمانی مورد نیاز است که تجهیزات موروثی ارزان قیمت از پورتهای مالتی مود استفاده میکنند ولی لازم است اتصال به دستگاههای سینگل مود برقرار شود.
مدیا کانورتر مالتی مود میتواند به فاصله انتقال 2 Km دست پیدا کند که غالبا در انتقال فواصل کوتاه استفاده میشوند تا شبکه LAN را روی کابل فیبر نوری گسترش دهند.حال آنکه مبدل فیبر نوری سینگل مود میتواند به فاصله طولانیتر 2 km تا 100 km دست پیدا کند، که برای شبکههای سازمانی ارتباطی که به دنبال پهنای باند هستند مناسب است.
ویژگیهای مدیا کانورتور چیست
برای اینکه بدانید مدیا کانورتور چیست باید از ویژگیهای آن نیز مطلع باشید:
- فواصل شبکه را با تبدیل UTP به فیبر و گسترش پیوند فیبرها میگستراند
- افزایش سرعت و پهنای باند
- طولانی شدن مسافت بین اجزای مختلف در شبکه های محلی
- یکپارچه سازی فیبر و مس
- یکپارچه سازی انواع فیبر در شبکه های محلی
- پشتیبانی از انواع پروتکل ها ، نرخ ارسال داده و انواع مدیا مختلف
- ایجاد شبکه ای مطمئن و مقرون به صرفه
- کاهش هزینه های عملیاتی شبکه
- مانع از سرمایهگذاری در دستگاههای موجود پیشین میشود
- پتانسیل فیبر موجود را با طول موج WDM افزایش میدهد
کاربردهای مدیا کانورتر
- یکی از مهمترین کاربردهای مدیا کانورترها، قابلیت آنها در حمل سیگنال اترنت در فواصل طولانی است؛ همانطور که خود در جریان هستند کابلهای مسی cat5/6 تنها توانایی انتقال داده تا ۱۰۰ متر را دارند و این در حالی است که به واسطه مدیا کانورتورها میشود سیگنالها را تا ۱۰۰ کیلومتر یا حتی بیشتر منتقل کرد.
- مدیا کانورترهای فیبر نوری، قابلیت تنظیم از راه دور را دارند.
- مدیا کانورتورها امکان اتصال یکپارچه بین شبکههای اترنت مبتنی بر مس و شبکههای فیبر نوری را فراهم میکنند که موجب میشود تا آنها به صورت موثر با یک دیگر کار کنند.
- از مبدل های فیبر نوری میتوان برای تبدیل امواج نوری موجود در کابل های فیبر نوری به سینگالهای الکتریکی در کابل شبکه استفاده کرد.
- برخی از انواع مبدل فیبر نوری به کانورتور فیبر به فیبر معروف هستند. این نوع مبدل فیبر ارتباط بین دو فیبر سینگل مود و مالتی مود را به راحتی فراهم میکند. این نوع مبدلهای کاربردی و مقرون به صرفه برای تبدیل طول موج در کاربردهایی نظیر wdm نیز استفاده میشود.
- از بارزترین ویژگیهای مدیاکانورتورها میتوان به قابلیت پیکربندی (کانفیک) و عیبیابی از راه دور اشاره کرد. این ویژگی باعث شده است تا مدیران شبکه بتواند بدون داشتن حضور فیزیکی، نظارت و مدیریت تجهیزات شبکه را داشته باشند.
- یکی دیگر از کاربردهای مهم مدیا کانورتورها، جداسازی دستگاهها در یک مکان بیرونی از صاعقه یا سایر تداخل الکترومغناطیسی است. فیبر نوری الکتریسیته را هدایت نمیکند، بنابراین هرگونه برخورد صاعقه یا EMI در آن مکان ایزوله میشود و به انتهای سر منتقل نمیشود.
چرا بهتر است از مدیا کانورتور در شبکه استفاده کنیم؟
- مدیا کانورتور به دلیل استفاده از فیبر نوری بسیار انعطافپذیر است و میتوان از آن در هر موضوعی استفاده کرد و به شما این قابلیت را میدهد که بدون نیاز به بروز رسانی شبکه، از فناوری قدرتمند استفاده کنید.
- زمانی که بخواهید یک سیستم امنیتی باکیفیت طراحی کنید نیاز به مدیاکانورتور خواهید داشت.
- کابل های فیبر نوری پهنای باند بالایی دارند و مدیاکانورتورها میتوانند همزمان چندین سیگنال را از طریق یک فیبر نوری ارسال کنند.
- فیبر نوری کوچکتر و سبکتر از کابل مسی است و محدودیت فضا ندارد و در داکتها و مجراهای داخل زمین عملکرد بهتری دارد.
- فیبر نوری، امواج الکترومغناطیسی را خنثی میکند یعنی اگر در مجاورت سخت افزارهای صنعتی قرار بگیرد اختلالاتی مثل نوسان ولتاژ یا فرکانسهای رادیویی را خنثی میکند.
- فیبر نوری در طول مسیر انتقال از مبدا به مقصد تضعیف نمیشود. بر عکس کابل مسی که قدرت سیگنال اولیه خود را به مرور از دست میدهد. بنابر این نیازی به تقویت سیگنال ندارد.
- فیبر نوری بر خلاف کابل مسی قابلیت لازم برای ارائه پهنای باند بالاتر در انتقال اطلاعات را دارد.
برای مطالعه تفاوت مدیا کانورتر و سوئیچ شبکه کلیک کنید.