همه چیز درباره ارزهای دیجیتال
در این روزها ارزهای دیجیتال در ایران سروصدای زیادی را ایجاد کرده اند اما با همه این سروصداها اندک افرادی هستند که درباره آن اطلاعات دقیقی دارند و هنوز بسیاری از افراد از سازوکار تولید ارزهای دیجیتال و نحوه خرید و فروش آن هیچ اطلاعی ندارند. در این مقاله ما قصد داریم همه چیز درباره ارزهای دیجیتال بیان کنیم.
Cryptocurrency که معادل فارسی آن ارز دیجیتال یا رمز ارز است در واقع نوعی ارز دیجیتالی است که می تواند جایگزین خوبی برای ارزهای امروزی باشد و با توجه به نوع و کاربردی که دارند مورد استقبال بسیاری از افراد قرار گرفته اند.
گسترش و استفاده روز افزون افراد از فضای دیجیتالی و تمایل افراد به استفاده آسان از ابزارها، افرادی به این فکر افتادند تا بتوانند تراکنش های مالی خود را از طریق این فضا انجام دهند. در نهایت تلاش های این دسته منجر به تولید ارزهای دیجیتال گردید. ارزهای دیجیتال فقط ماهیتی مجازی دارند و در دنیای واقعی وجود خارجی ندارند. اما سوال اینجاست که با وجود اینکه این ارزها در دنیای واقعی وجود خارجی ندارند پس چرا مورد استقبال بسیاری از افراد قرار گرفته اند؟ در ادامه این مقاله قصد داریم به این پرسش پاسخ دهیم.
ارز دیجیتال
ارزهای دیجیتال یا همان رمز ارزها نوعی ارزهای دیجیتال هستند که مانند ارزهای امروزی هستند اما در بستر دیجیتالی هستند. ارزهای دیجیتال به صورت غیرمتمرکز هستند و با استفاده از معادلات پیچیده رمزنگاری شده اند و از این لحاظ امنیت بالایی را دارند. ارزهای دیجیتال در بستری به نام شبکه بلاک چین تولید میگردند. در ادامه به تعاریف مفاهیمی در حوزه ارزهای دیجیتال بپردازیم.
غیرمتمرکز: در دنیای واقعی به منظور مبادله ارزها نیاز است تا از طریق واسطه هایی این کار صورت بگیرد. این واسطه ممکن است صرافیها، بانکها، کارتهای اعتباری یا سازمان های وابسته باشد اما در ارزهای دیجیتال این واسطه ها وجود ندارند و خریدار و فروشنده به صورت مستقیم با یکدیگر در ارتباط هستند.
بلاک چین: بلاک چین ها که شامل صدها بلاک هستند و با استفاده از هش با یکدیگر ارتباط دارند. در واقع بلاک چین بستری به منظور تولید ارزهای دیجیتالی می باشد.
بلاک: بلاک چین شامل میلیون ها بلاک هستند که هر کدام از این بلاک ها خود شامل صدها معامله می باشد، این معاملات مانند بلاک ها نیز با هش به یکدیگر متصل شده اند. به علت این به هم تنیدگی که در فضای بلاک چین وجود دارد امکان تقلب و کلاهبرداری در آن بسیار کم است.
هش: تراکنش هایی که مابین در نفر صورت میگیرد پس از تأیید شدن توسط ماینرها، اطلاعات هر معامله شامل امضای دجیتالی، زمان، و هر اطلاعات دیگر آن معامله در شبکه بلاک چین ثبت میگردد. وظیفه هش متصل کردن این بلوک های اطلاعاتی به یکدیگر است و هر بلوک شامل هش اطلاعاتی خود و هش اطلاعاتی بلوک قبلی خود است. پس از ثبت این اطلاعات این بلوک اطلاعاتی قابل دسترسی و تغییر نیست، که باعث بالا رفتن امنیت معاملات خواهد شد.
ماینر: دستگاهی است که به منظور تأیید صحت معاملات انجام شده به کار میرود. در حقیقت ماینرها با تأیید صحت معاملات انجام شده باعث اضافه شدن بلاک به بلاک چین میگردند. هر ماینری که بتواند زودتر بلاک جدید را ایجاد نمایند میتواند مقدار مشخصی دستمزد بگیرد.
کیف پول دیجیتال: کیف پول دیجیتال در واقع یک پایگاه داده که حاوی کد رمزهای عمومی و خصوصی کاربران می باشد و بلک چین ها را به یکدیگر مرتبط می سازد تا کاربران بتوانند تراکنش های خود را انجام دهند.
انواع ارزهای دیجیتال
ارزهای دیجیتال انواع مختلفی دارند اما از بین همه آنها در کشور ما بیت کوین بیشترین محبوبیت را دارد. در ادامه به انواع ارزهای دیجیتال و کاربرد هر کدام اشاره خواهیم داشت:
بیت کوین: بین کوین اولین ارز دیجیتال بود که پا به عرصه وجود گذاشت و تاکنون پراستفاده ترین رمز در جهان بوده است. هدف از ایجاد بیت کوین کاهش واسطه و ایجاد معاملاتی به روش P2P بوده است. قیمت ارزهای دیجیتال بستگی به عرضه و تقاضای آن است و با توجه به اینکه این تقاضا روز به روز بیشتر می شود احتمال بالا رفتن ارزش بیت کوین نیز محتمل است.
اتریوم: اتریوم پس از بیت کوین دومین رمز ارز محبوب در دنیا است. اتریوم در واقع یک پلت فرم آزاد در بستر بلاک چین است که باعث می گردد تراکنش ها بدون هیچ اختلال و سوء استفاده ای انجام گردند.
تتر: مانند دیگر ارزهای دیجیتال در بستر بلاک چین است و هر تتر معادل 1 دلار آمریکا است. به این معنا که هر تتر باید توسط دلارهای ذخیره شده پشتیبانی شوند.
ریپل: ریپل شبکه متن باز برای معاملات ارزهای دیجیتال است. عمل انجام معاملات با استفاده از ریپل آسان بوده و در بستری امن و با هزینه کمتر می توانید این عمل را انجام دهید.
ارز دیجیتال بیت کوین کش: این ارز دیجیتال به منظور رفع مشکلات بیت کوین در سال 2017 ایجاد شد. اندازه بلاک در این نوع رمز ارز 32 مگابایت است و نسبت به بلاک بیت کوین که تنها 1 مگابایت اندازه بزرگتری دارد.
مزیت های ارزهای دیجیتال
1- در استفاده از ارزهای دیجیتال هیچگونه واسطه ای وجود ندارد. بنابراین استفاده از این گونه ارزها براحتی ممکن است.
2- به علت استفاده از رمزنگاری در ارزهای دیجیتال احتمال تقلب و کلاهبرداری وجود ندارد.
3- قیمت ارزهای دیجیتال تقریبً معادل با ارزهای رایج می باشد.
4- معاملات ارزهای دیجیتال مشمول مالیات نمی شوند بنابراین افرادیکه قصد معاملات در حجم زیاد را دارند استفاده از ارزهای دیجیتال مقرون به صرفه است.
5- محدود به محیط فیزیکی نیست و از هر جایی از دنیا قادر خواهید بود تا به معاملات خود بپردازید.
6- انتقال ارزهای دیجیتال محدودیت های ارزهای فیزیکی را ندارد.
معایب ارزهای دیجیتال
با توجه به مزایایی که برای ارزهای دیجیتال عنوان شد ارزهای دیجیتال بدور از معایب نیستند. از جمله معایب ارزهای دیجیتال می توان به موارد زیر اشاره نمود:
1- در صورت فراموشی رمز کیف پول دیجیتال امکان بازیابی آن وجود ندارد و پول های خود را از دست خواهید داد.
2- نوسان قیمتی ارزهای دیجیتال بسیار زیاد است بنابراین همواره باید روند قیمتی أن را دنبال نمایید.
3- با توجه به همه نکاتی که درباره امنیت ارزهای دیجیتال عنوان شد اما باز هم امکان این وجود دارد تا افرادی به اکانت شما دسترسی پیدا کنند.
4- اگر اشتباهاً پول را به حساب شخص دیگری انتقال دهید امکان بازگرداندن آن وجود ندارد.
5- با توجه به تبلیغاتی که در زمینه ارزهای دیجیتال صورت گرفته در هر کشوری این روند یا به کندی بوده یا با توجه به سیاست و اقتصاد خود آن را ممنوع اعلام کرده اند.