تجهیزات مورد نیاز برای راه اندازی شبکه فیبری
مقدمه
یک شبکه کامپیوتری از تعدادی سرور، کلاینت و رسانه انتقال که آنها را به هم متصل می کند تشکیل شده است. رسانه انتقال می تواند سیم مسی، امواج بیسیم و یا فیبر نوری باشد. هر کدام از رسانه های انتقال الزامات و تجهیزات خاص خود را دارند که ما در اینجا فیبر نوری و تجهیزات شبکه مرتبط با آن را بررسی می کنیم. بدیهی است که تجهیزات و الزامات برپایی سرورها و یا کلاینت ها از موضوع این مقاله خارج است و در مقاله ای دیگر به آن پرداخته خواهد شد.
به طور کلی تجهیزات فیبر نوری شامل موارد ذیل می باشد:
کابل فیبر نوری، پچ پنل فیبر نوری، پیگتیل فیبر نوری، جوش فیوژن، آداپتور فیبر نوری، پچ کورد فیبر نوری، ماژول فیبر نوری، سوئیچ و مبدل فیبر نوری
در ادامه به بررسی هر کدام از آنها خواهیم پرداخت:
کابل فیبر نوری
مهمترین نوع تجهیزات فیبر نوری، کابل فیبر نوری می باشد که نوعی کابل است و دارای تعدادی فیبر نوری است که بهم پیوسته می باشند و به طور معمول توسط روکش هایی از جنس پلاستیک محافظت می شود. از کابل های فیبر نوری برای انتقال سیگنال های دیجیتال به شکل نور تا مسافت صدها کیلومتر با توان عملیاتی بالاتر از کابل های سیمی مسی استفاده می شود. برای خرید کابل فیبر نوری تاکتیکی و دریافت مشاوره، میتوانید با ما تماس بگیرید.
تمام الیاف نوری شامل هسته ای از سیلیکون شفاف و به اندازه مو انسان هستند که با یک روکش فلزی با ضریب شکست بسیار کم پوشیده شده است تا از نشت نور به محیط اطراف جلوگیری کند. به دلیل حساسیت شدید فیبر نوری، به طور معمول با ماده محافظتی بسیار سبک مانندKevlar پوشانده می شود. کابل فیبر نوری به طور گسترده ای در ارتباطات فیبر نوری استفاده می شود.
اولین مدل های کابل نوری در سال 1977 به بازار عرضه شدند. کابل نوری از ماده ای محکم و غالباً انعطاف پذیر ساخته شده است.
دو نوع رایج فیبر نوری عبارتند از:
- فیبر تک حالت (SMF)
- فیبر چند حالته (MMF)
همچنین اتصال بین رشته های یک فیبر نوری بسیار پیچیده تر و دشوارتر از اتصال بین کابل های مسی است.
پچ پنل فیبر نوری
یکی دیگر ازتجهیزات فیبر نوری پچ پنل فیبر نوری می باشد که معمولاً به عنوان پانل رابط توصیف می شود که چندین کابل فیبر نوری و تجهیزات نوری را به هم متصل می کند. پچ پنل ها روی رک های شبکه قابل نصب هستند و برخی نیز به صورت دیواری طراحی شده اند.
از لحاظ شکلی، پچ پنل معمولاً یک محفظه فلزی است که پنل های آداپتور و سینی های اتصال فیبر را در خود جای داده است. ساختار اصلی آن شامل تعدادی از درگاه ها است که هر درگاه با یک کابل پچ به دیگری وصل می شود. پانل آداپتور یک رابط برای درگاه های بیرون و داخل درب محفظه فراهم می کند. پورت های داخلی ثابت هستند زیرا قرار نیست کابل ها در هر نقطه جدا شوند، در حالی که پورت های بیرونی مربوط به کابل های فیبر است که می تواند در صورت لزوم قطع و وصل شود.
پیگتیل، یکی دیگر از تجهیزات فیبر نوری
پیگتیل یکی دیگر از تجهیزات فیبر نوری می باشد که فیبر نوری کوتاهی است که به طور دائمی یک سر آن به منبع، ردیاب یا سایر وسایل فیبر نوری و از طرف دیگر به یک رابط نوری متصل است. به عبارت ساده پیگتیل قطعه ای از کابل فیبر نوری است که فقط یک کانکتور فیبر نوری در یک طرف کابل دارد.
همانند ارتباطات فیبر نوری، پیگتیل ها نیز تک حالت و چند حالته هستند، و با انواع مختلفی مانندSC،LC،ST متصل می شوند.
آداپتور فیبر نوری
نوع دیگری ازتجهیزات فیبر نوری آداپتور های فیبر نوری می باشند و وظیفه آن اتصال دو کابل فیبر نوری به یکدیگر می باشد. آداپتور های فیبر نوری شامل دو مدل فیبر نوری تک (سیمپلکس) و فیبر نوری دوتایی (دوبلکس) و یا گاهی مدل چهارتایی می باشند. از آداپتور فیبر نوری می توان در انواع مختلف اتصالات نوری استفاده نمود.
پچ کورد فیبر نوری
پچ کورد ها ازتجهیزات فیبر نوری هستند که در واقع کابل های کوتاهی برای اتصال دادن پچ پنل به هر دستگاه دیگری که سوکت ورودی فیبر نوری داشته باشد استفاده می شوند. و انواع مختلفی دارد مانند تک پورت یا دوبلکس که هنگام استفاده باید به آنها دقت نمود.
ماژول فیبر نوری
نوع دیگری ازتجهیزات فیبر نوری شامل ماژول نوری هست که یک فرستنده و گیرنده نوری است. ماژول های نوری به طور معمول دارای یک رابط الکتریکی در یک طرف هستند که به داخل سیستم متصل می شود و یک رابط نوری در طرف دیگر است که از طریق کابل فیبر نوری به دنیای خارج متصل می شود. ماژول های نوری می توانند به یک سوکت پنل جلو یا یک سوکت داخلی متصل شوند. بعضی اوقات ماژول نوری با یک ماژول رابط الکتریکی جایگزین می شود.
سوئیچ و مبدل فیبر نوری
سوئیچ فیبر نوری از دیگرتجهیزات فیبر نوری است و یک وسیله کنترل ارتباطی می باشد. در شبکه و ارتباطات رایانه ای، سوئیچ فیبر نوری به هر قطعه از تجهیزات سوئیچینگ مدار که بین فیبرها قرار می گیرد، اطلاق می شود. از این رو، سوئیچ فیبر نوری نه تنها به یک سوئیچ شبکه ای که در شبکه فیبر نوری استفاده می شود اطلاق می شود، بلکه به یک دستگاه کوچک متصل شده بین خطوط به منظور جابجایی سیگنال های نور از یک مسیر یا مسیر دیگر، مانند یک سوئیچ انتخابگر نیز اشاره دارد.
جوش فیوژن برای اتصال تجهیزات فیبر نوری
آخرین نوع ازتجهیزات فیبر نوری دستگاه جوش فیوژن می باشد که به فرآیند ذوب یا جوشکاری دو فیبر با هم اشاره می کند که معمولاً توسط یک قوس الکتریکی انجام می شود. اتصال فیوژن متداول ترین روش اتصال است زیرا کمترین افت سیگنال و کمترین بازتاب را ایجاد می کند، همچنین قوی ترین و قابل اطمینان ترین اتصال بین دو الیاف را فراهم می کند.
در واقع تمام اتصالات تک حالته تلفیقی هستند. اتصال فیبرهای چند حالته ممکن است سخت تر باشد زیرا هسته بزرگتری دارد که دارای لایه های زیادی از شیشه است. اتصال فیوژن ممکن است بین یک فیبر و یا یک بار یک نوار فیبر کامل از یک کابل فیبر نوری انجام شود. دستگاه های جوش فیوژن عمدتا ابزاری خودکار هستند که برای کار کردن با آن شما نیاز دارید تا فقط پارامترهای اتصال را تعیین کنید که خود روند اتصال را کنترل کند.