
فرآیند پیادهسازی خانه هوشمند در ایران
حس داشتن خانه ای که قبل از ورود به منزل بتوانید چراغ های آشپزخانه و چایساز را روشن کنید و بخاری یا کولر را بتوانید قبل از ورود به خانه تنظیم کنید احساس لذتبخشی را ایجاد میکند. همه این موارد امروزه با پیادهسازی خانههای هوشمند فراهم شدهاست و کشور ما ایران نیز همگام با فناوری های روز دنیا در این مسیر قدم برداشته است. اگر شما هم از جمله افرادی هستید که در فکر ایجاد یک تغییر جدید برای خود هستید، با ما در این مقاله همراه باشید. در اینجا ما قصد داریم فرآیند پیادهسازی خانه هوشمند در ایران را بررسی کنیم و مراحل راه اندازی آن را برای شما شرح دهیم تا با داشتن اطلاعات کافی در مسیر هوشمندسازی خانه خود قدم بردارید.
خانه هوشمند در عصر جدید
پیادهسازی خانه هوشمند بدون استفاده از فناوری های جدید که مبتنی بر اینترنت اشیاء باشد امکانپذیر نیست. بسیاری از ابزار های جدیدی که در خانه های هوشمند به کار می روند بخشی از اینترنت اشیاء خواهند بود. لوازم خانگی از طریق اتصال به اینترنت یا اتصال به سایر دستگاه های هوشمند از طریق wifi هوشمندسازی می شوند.
در گذشته، لوازم خانگی که با اینترنت اشیاء کار میکردند بسیار محدود بودند و دستورات سادهای مانند روشن و خاموش نمودن، تنظیم دما، زنگ هشدار و غیره را انجام میدادن. مشکل دیگری که برای این منظور وجود داشت ین بود که امکان مدیریت کردن منزل طریق برنامههای اندروید، آیفون وجود نداشت.
امروزه اغلب وسایل الکترونیک به نوعی از فناوریهای هوشمندسازی برخوردار هستند. پیادهسازی یک خانه هوشمند کار پیچیدهای است، اما خوشبختانه طراحی محصولات هوشمند، این فرآیند را تسهیل نموده است به طوری که جهت پیادهسازی برای منزل راهکارها و شرکتهای متعددی وجود دارند که به شما در این امر کمک میکنند.
برنامه های هوشمند کمک می کنند تا خانه خود را بهتر مدیریت کنید
امروزه اپهای متعددی به عنوان دستیار هوشمند پیادهسازی شده است و در واقع مرکز اصلی یک خانه هوشمند هستند. برنامههایی مانندSiri،Google Assistant، Alexa میتوانند به تمام دستگاههای خانه شما متصل شوند و کنترل تمامی آنها را فقط از یک نقطه انجام دهند که سبب میشود زندگی را برای شما بسیار سادهتر به نظر برسد.
گوشیهای اندرویدی دارای Google Assistant و گوشیهای آیفون نیز دارای Siri هستند. تنها کاری که نیاز است انجام دهید این است که فرمان صوتی را به دستیار خود بدهید و سپس به او بگویید که کاری را انجام بدهد.
ایجاد حالت خودکار در برنامه های هوشمند
برخی از برنامهها میتوانند بدون اینکه از سمت شما دستوری به آنها داده شود شروع به کار کنند. به طور مثال میتوانید دستگاهها را طوری تنظیم کنید که وقتی ساعت هوشمند شما در فاصله ۵۰۰ متری خانه بود سیستم تهویه منزل روشن شود. البته باید گفت برندهای مختلف هنوز هم در کار کردن با یکدیگر به طور کامل هماهنگ نیستند، اما IFTTT قادر است تا بسیاری از برنامه ها، ابزارها را خوب اجرا نماید.
بلندگو های هوشمند
بلندگوهای هوشمند با دستیارهای هوشمند مانند Siri، گوگل و الکسا به عناصری جداییناپذیر تبدیل شد ه اند. همانند استفاده از تلفنهای هوشمند، میتوانید از بلندگوهای هوشمند برای کنترل سایر دستگاههای هوشمند در خانه استفاده کنید.
الکسا وGoogle Home
اکثر شرکتها با سیستمهای اختصاصی نیز از گوگل و الکسا پشتیبانی میکنند. این امر به مشتریان این امکان را میدهد تا طیف وسیعی از محصولات از برندهای مختلف را با یک اسپیکر کنترل کنند.
مزایا و معایب خانه هوشمند
یکی از مهمترین مزایای خانه هوشمند آرامش خاطری است که برای اعضای آن خانه فراهم می کند . این فناوری سبب می شود افراد از راه دور خانه خود را تحت نظر داشته باشند و با خطرات احتمالی و یا حوادثی که ممکن است ناشی از فراموشی باشد جلوگیری نمایند.
سیستم خودکار در سیستم هوشمند سازی منزل همچنین در بهبود کارایی و کاهش مصرف انرژی تأثیر زیادی دارد . به طور مثال با تنظیم دقیق بر طبق هوای بیرون و داخل منزل می تواند بهترین تهویه را فراهم آورد.
برای اینکه سیستم های اتوماسیون خانگی بتوانند به طور مؤثر و با کارایی بالا عمل نمایند، باید دستگاه ها بتوانند بدون در نظر گرفتن برند با یکدیگر فعالیت کرده و از پروتکل یکسان یا حداقل پروتکل های مکمل استفاده نمایند. از آنجا که این فناوری ها تقریباً جدید است هنوز یک استاندارد یکسان برای سیستم های خودکار سازی در منزل وجود ندارد.
امنیت در سیستم های هوشمند سازی منازل
مسئله مهم دیگر امنیت است. از جمله نگرانیهایی که از سمت مشتریان عنوان شده این است که هکرها ممکن است به یک دستگاه نفوذ کنند، چراغها و دزدگیرها را خاموش و قفل دربها را باز کنند. علاوه بر این هکرها میتوانند به شبکه صاحبخانه نفوذ و حملاتی بدتر و حذف اطلاعات را انجام بدهند. علاوه بر امنیت، بسیاری از مشتریان نگران حریم خصوصی خود هستند، با توجه که بسیاری از اطلاعات منازل در خانههای هوشمند در فضای اینترنت به اشتراک گذاشته میشود افراد این نگرانی را دارند که حفظ حریم خصوصی آنها نقض شود.
نحوه پیادهسازی خانه هوشمند در ایران
در خانههای جدید اغلب سعی شده است که با زیرساختهای سازگار با فناوریهای هوشمند ساخته شوند. از سوی دیگر خانههای قدیمی نیز میتوانند به فناوری هوشمندسازی مجهز باشند به طوری که میتوان گفت محبوبیت بلوتوث و وای فای در این منازل افزایش یافته است.
همه تجهیزات به کار رفته در خانه هوشمند تحت یک سیستم مرکزی عمل میکنند که هاب خانه هوشمند نامی ده میشود. هاب یک دستگاه سخت افزاری است که به عنوان نقطه مرکزی سیستم بوده و قادر به حس، پردازش دادهها و ارتباط بیسیم است. این مرکز قادر است تا همه برنامههای متفاوت را در یک برنامه ترکیب و از راه دور توسط صاحبخانه کنترل شود.
آیا پیادهسازی خانه هوشمند در ایران دشوار است؟
پیادهسازی خانه هوشمند بستگی به انتظارات مشتریان دارد. هر چقدر که انتظارات آنها از خانه هوشمند بیشتر باشد به همین میزان پیادهسازی خانه و هزینه آن بالا خواهد رفت. در ایران نیز با توجه به هزینه ساخت منازل و تجهیزات الکترونیکی مورد نیاز متغیر بوده که باید از شرکتهای ارایه دهنده این تجهیزات قیمت را استعلام گرفت.
از جمله ملزومات هر خانه هوشمند نیاز به یک سیگنال وای فای ثابت است که تمامی ابزارهای خانههوشمند بتوانند براحتی به آن دسترسی داشته باشند. از نظر تئوری، تنها کاری که باید انجام دهید این است که برنامههای مربوطه را بر روی تلفن هوشمند خود نصب کرده و دستگاه هوشمند را به شبکه خانگی خود متصل کنید.