تفاوت مودم و روتر چیست ؟
این روزها، ارتباطات اینترنتی سریع، بدون سر و صدا و قابل اعتماد هستند. ولی احتمالا با نحوه عملکرد شبکهها آشنایی ندارید. به همین دلیل ما در سایت آی تی تلکام تصمیم گرفتیم به مقایسه و بیان تفاوت مودم و روتر بپردازیم.
پیش از آنکه به تفاوت مودم و روتر بپردازیم باید بدانید که هر دو این دستگاهها از مؤلفههای ضروری شبکههای با سیم و بی سیم اینترنت در خانهتان هستند.
درک تفاوت بین این دو مورد میتواند در شناسایی و احتمالا رفع مشکلات شبکه پیش از درخواست پشتیبانی فنی به شما کمک کنند.
تفاوت مودم و روتر چیست ؟
ما برای بیان تفاوت مودم و روتر تصمیم گرفتیم برای هر یک از این دو دستگاه توضیحی ارائه کنیم و نحوه عملکرد آن را به شما توضیح دهیم.
مودم
مودم، ورودی شما به دنیای اینترنت است. زمانیکه اینترنت رشد کرد و در دهه ۱۹۹۰ به محصول اصلی خانگی تبدیل شد، مودمها به شکل کارتهایی روی کامپیوترهای رومیزی و آداپتورهای USB برای لپ تاپ بودند. پهن باند مبتنی بر کابلها که به تولید سرعتی بالاتر از 56 kbps میپرداخت در آغاز این قرن به مودمهای اکسترنال تبدیل شد و به این ترتیب ما اکنون به اینجا رسیدهایم.
مودمها چطور کار میکنند؟
برای دانستن تفاوت مودم و روتر ابتدا به قسمتهای مختلف مودم میپردازیم. مودمها معمولا در قسمت جلویشان چند چراغ یا LED دارند، به این ترتیب است که میتوانید در یک نگاه وضعیت اینترنتتان را تشخیص دهید. یک چراغ نشان دهنده این است که این واحد در حال دریافت توان است، یک چراغ نشان دهنده این است که در حال دریافت داده از ارائه کننده خدماتتان است و یک چراغ دیگر نشان میدهد که این مدت به صورت موفقیت آمیزی داده ارسال میکند.
در اینجا است که سناریوی حل مشکلات را آغاز میکنید: اگر چراغهای ارسال و/یا دریافت در حال چشمک زدن باشند، به این معنی است که ارائه کننده خدمات اینترنتتان احتمالا دچار مشکل شده است یا اینکه برای ارتباط بیرونی آن اتفاقی افتاده است. یک چراغ LED دیگر نیز وجود دارد که نشان دهنده دسترسی دستگاههای با سیم به اینترنت است.
نکته مهم
پیش از آنکه برای دانستن تفاوت مودم و روتر جلوتر برویم، توجه داشته باشید که مودمها تنها برای ارتباط کابل کواکسیال نیستند. پهن باند را میتوان از طریق خط اشتراک دیجیتال ( DSL) نیز ارائه کرد. مسیر دسترسی به اینترنت به جای کابل کواکسیال از خطوط تلفن میگذرد، در نتیجه، جک ارتباطی آنها با جک مشاهده شده روی تلفنهای فیزیکی مبتنی بر زمین تفاوتی ندارد.
DSL عموما سرعت کمتری نسبت به پهن باند مبتنی بر کابل دارد و برای استفاده در مناطق روستایی که خط تلفن وجود دارد ولی هیچ زیرساختی برای پشتیبانی از خدمات تلویزیون یا اینترنت مبتنی بر کابل وجود ندارد، مفید است.
خواه این روتر برای DSL طراحی شده باشد یا پهن باند مبتنی بر کابل، دستگاههای با سیم دارای پورت یا آداپتور سازگار، از ۴ پورت اترنت استفاده میکنند. این دستگاهها عبارتند از دسکتاپ، لپ تاپ، HDTV، کنسول بازی، پرینتر و غیره. اگر میخواهید بیشترین استفاده را از ارتباط پهن باندتان ببرید، استفاده از این پورتها برای سخت افزار مورد استفادهتان بهترین گزینه است، به ویژه اگر این پورتها از سرعتی تا ۱ گیگ در ثانیه (که به آن اترنت گیگ میگویند) پشتیبانی کنند.
روتر
ولی همه مردم به کابل اترنت در سرتاسر خانهشان نیاز ندارند و دلیل پیدایش روتر همین مورد بود. روتر یک دستگاه مستقل است که به یک پورت اترنت در مودم متصل میشود و ترافیک شبکه/ اینترنت را که به دستگاهها متصل است روت (هدایت) میکند. روترها عموما یک پورت اختصاصی دارای کد رنگی دارند که برای اتصال فیزیکی به روتر ( WAN یا شبکه گسترده) و ۴ پورت اضافی اترنت برای دستگاههای با سیم ( LAN یا شبکه محلی) استفاده میشود.
بنابراین یک تفاوت مودم و روتر این است که، روتر ترافیک شبکه را از مودم به واسطه یک اتصال دریافت و به آن ارسال میکند و تمام دادهها را از طریق ۴ پورت خود و از طریق هوا با باندهای 2.4GHz و 5GHz هدایت میکند.
علیرغم ارقام تبلیغ شده، ارتباط با سیم سریعتر از ارتباط بدون سیم است و اگر میخواهید از تمام پهنای باندتان استفاده کنید، ما استفاده از اترنت را به شما توصیه میکنیم. ولی مشخصا شما نمیتوانید این کار را با گوشیهای هوشمند انجام دهید و کشیدن کابل اترنت روی دیوارها جلوه خوبی ندارد.
نکات دیگر
متأسفانه، روترها در تمام اندازهها، قیمتها و وعدههای مبالغهآمیز عرضه میشوند. از نظر وایرلس، میتوانند دو آنتن خارجی یا بیشتر را، بسته به مدل، شامل شوند. هرچه آنتنها بیشتر باشند گویی پاهای عنکبوت مردهای را در هوا کردهاید و قیمت آن سر به فلک خواهد کشید. البته، آنتن بیشتر به معنای دامنه افزایش یافته است، ولی سرعت اتصالتان به مجاورت شما با روتر و فناوری ارائه دهنده آن اتصال بستگی دارد.
استاندارد وایرلس کنونی عبارت است از وایرلس AC. پیادهسازی اولیه آن امکان ۳ جریان خروجی و ۳ جریان ورودی (۳×۳) را در باند ۵ گیگاهرتز در سرعت هر کدام Mbps ۴۳۳ فراهم میکند.
این موارد با ۳ جریان Wireless N ورودی و ۳ جریان خروجی در باند ۲.۴ گیگاهرتز در سرعت هر کدام Mbps ۲۰۰ همراه است.
اخیرترین به روزرسانی در مشخصات Wireless AC که به آن موج ۲ نیز میگویند، جریان چهارمی را برای پهنای باند اضافی ارائه میکند. مشکل این است که اسمارتفونها عموما تنها بین یک (۱×۱) یا دو (۲×۲) جریان ورودی/خروجی را پشتیبانی میکنند، بنابراین نمیتوانند مزایای کامل روترهای پشتیبان انتشار ۳×۳ را داشته باشند.
چطور کار میکند؟
اگر تمام چیزهایی که در مورد تفاوت مودم و روتر گفته شد برایتان گیج کننده بود، یک قطار سریعالسیر را تصور کنید. این قطار از طریق مودم به خانه شما وارد می شود، با نهایت سرعت به ایستگاه قطار (روتر) میرسد و به سوی مقصد تغییر مسیر میدهد.
اگر مقصد یک اتصال با سیم باشد، پس با سرعت به مسیر خود ادامه میدهد.اگر مقصد یک اتصال بی سیم باشد، سرعت آن بسته به تعداد مسیرهایی که میتواند در یک زمان حرکت کند (یک، دو، سه یا چهار)، میزان ازدحام این مسیرها که باید به آنها نفوذ کند و فاصله بین ایستگاه قطار و مقصد، تغییر میکند. این قطار هرچه مسافت بیشتری را از ایستگاه طی کند سرعت خود را از دست میدهد.
اصطلاح up to به چه معنی است؟
اصطلاح “up to” به این معنی است که سخت افزار از لحاظ فیزیکی میتواند از این حداکثر سرعت پشتیبانی کند، ولی باز هم شاهد آن نخواهید بود. بخشی از ازدحامی که به کاهش سرعت قطار دادههای محلیتان میپردازد به این دلیل است که شبکه همسایهتان نیز در همان فضا مشغول پخش ارتعاش است.
همچنین از سوی دستگاههای موجود در درون و بیرون از خانهتان نیز مداخلاتی صورت میگیرد. داشتن روتر با آنتنهای چندگانه خارجی به همراه تقویت کننده (آمپلی فایر) میتواند در عقب راندن تمام نویزهای ناخواسته کمک کند.
عموما، روترها کانال ایدهآلی را برای باندهای ۲.۴ گیگاهرتز و ۵ گیگاهرتز انتخاب میکند که حداقل مداخله را داشته باشد. باند ۲.۴ گیگاهرتز به ۱۴ کانال تقسیم میشود در حالیکه برای باند ۵ گیگا هرتز ۳۰ کانال کنار گذاشته میشود. ولی اگر مشکل اتصال دارید، تغییر دادن دستی کانالهای درون رابط مبتنی بر وب روتر میتواند کمک کننده باشد.
امیدواریم این مطلب برایتان مفید بوده باشد.
چنانچه پرسشی در این زمینه دارید میتوانید از طریق بخش تالار گفتگو با ما در ارتباط باشید.