راهنمای انتخاب مدیا کانورتر یا مبدل فیبر نوری
مشکلات پهنای باند و مسافت در شبکه، همواره جزو مشکلات جدی در کابل های شبکه مسی می باشد. در واقع کارشناسان شبکه هنگام اجرای پروژه های خود به روش سنتی، دو مانع اصلی پیش روی دارند
- محدودیت پهنای باند
- بعد مسافت در کابل کشی
- قطعی های شبکه
- عدم کیفیت مناسب در پروژه های سنگین و بزرگ
- عدم پایداری بالا
که سبب اتلاف منابع و اصطحلاک و افزایش هزینه ها خواهد شد.در این مقاله به بررسی راهکار های نوین و پیشرفته مانند مدیا کانورتر یا همان مبدل فیبر نوری می پردازیم تا با هم در خصوص رفع این محدودیت ها آشنا شویم.
مدیا کانورتر یا مبدل فیبر نوری چیست؟
در ادامه شما را با چند تعریف آشنا کرده تا بهتر بتوانید آن را درک نمایید.
- به طور کلی باید گفت، مدیا کانورتر به یک رسانه انتقال اطلااق می شود که دو نوع رسانه را که غیر همجنس هستند، به هم متصل می کند.
- به عبارت دیگر مدیا کانورتر یک دستگاه می باشد که در کابل های شبکه مسی (UTP) ، سبب تبدیل سیگنال الکتریکی به امواج نور در کابل فیبر نوری می شود (و بالعکس).
- با توجه به این تعریف می توان نتیجه گرفت که مدیا کانورتر، مس را به فیبر نوری تبدیل می کند به همین علت آن رامدیا کانوتر فیبر نوری می نامند .
- در یک تعریف دیگر می توان اینطور بیان کرد که مدیا کانورتور ها (media convertor) سیگنال هایی که از کابل مسی دریافت می کند را به نوعی سیگنال سبک نوری تبدیل کرده که این عمل به کمک کابل فیبر نوری انجام می شود
اهمیت استفاده از مدیا کانورتر
اهمیتمدیا کانورتر فیبر نوری آنجاست که نیای به حذف و یا عملیات تعویض کابل مسی نیست بلکه صرفا با اعمال نوعی تغییر در مسیر کابل های مسی و سوییچ ها می توان از آن بهره برد که این نوع کارایی برای سازمان ها و شرکت های بزرگ نوعی صرفه جویی اساسی به حساب می آید.تصور کنید در شرکت یا سازمان بزرگی که صد ها سیستم در یک شبکه داخلی به یکدیگر متصل هستند بخواهیم کابل های مسی را تعویض کنیم. چه مقدار هزینه باید صرف شود ؟ گذشته از آنکه زمان زیادی برای انجام این کار لازم است. به همین دلیل کارشناسان شبکه در این مواقع از مدیا کانورتر فیبر نوری استفاده کرده تا با حفظ کابل های سنتی مسی، کارایی و بهره وری را در ساختار شبکه سازمانی به طرز چشمگیری افزایش دهند.
- نکته بسیار مهم و ضروری که کارشناسان شبکه و شرکت ها و سازمان های متوسط به بالا باید بدانند این است که در پروژه های با اندازه متوسط به بالا بهره بردن از فناوری و زیر ساخت فیبرنوری موضوعی اجتناب ناپذیر بوده به طوری که عدم استفاده ازمبدل های فیبر نوری می تواند سبب شکست یا مشکلات فراوان در شبک و ساختار داخلی بشود.
ارتباط بین دو فیبر نوری توسط مدیا کانورتر یا مبدل فیبر نوری
یکی دیگر از مزیت های مبدل فیبر نوری این است که به کمک آن می توان می توان، بین دو فیبر که یکی از نوع single و دیگری از نوع multi هست به سادگی ارتباط برقرار کرد. همینطور اگر هر دو فیبر از نوع single یا multi هم باشند می توان به کمک مبدل فیبر نوری این ارتباط را به آسانی بین آن دو برقرار نمود که یک مزیت بزرگ برای آن به حساب می آید.
صرفه جویی در تبدیل طول موج به کمک مبدل فیبر نوری
یکی دیگر از مزیت های بهره گیری از مبدل فیبر نوری این است که می توان در جهت تبدیل طول موج در WDM از آن بهره برد که خود عاملی برای صرفه جویی و کاهش هزینه های پروژه به حساب می آید.در طی سال های اخیر با افزایش روز افزون:
- تعداد سیستم ها در شبکه ها
- بر پیچیدگی شبکه های محلی
- کاربرد های شبکه
- طولانی تر شدن مسیر ها در شبکه ها
- خرابی های شبکه
- سرویس های درخواستی
- تعداد کاربران شبکه
- نیاز به سرعت بالاتر
- دستگاه ها
- نیاز به پهنای باند بالاتر و با کیفیت تر
سبب شده تا استفاده ازمبدل فیبر نوری یک امر اساسی و بنیادی در ساختار شبکه به حساب آید.به کمک بهره بردن از فیبر نوری در مدیا کانورتر که می تواند ساختار کل شبکه را با کابل های مسی موجود یک پارچه نمایند، نیاز به صرف هزینه های گزاف و سنگین از بین رفته است.بهره گیری از مدیا کانورتر فیبر نوری در شبکه های ethernet و vlanمبدل های فیبر نوری همینطور در دخل شبکه های ethernet با پشتیبانی از فناوری یکپارچگی سوییچ ها، توان اجرایی کردن نرخ های انتقال
- 10/100
- 10/100/1000
را به مدیران شبکه می دهند.به علاوه باید گفت، مدیا کانورتر فیبر نوری از ویژگی های مدرن Bridge مانند ساخت VLAN، پیاده سازی سیستم (QOS)، مدیرت و نظارت پورت ها در شبکه، کنترل مستقیم پهنای باند نیز پشتیبانی کرده که همین امر سبب افزایش کیفیت داده ها، صدا و تصویر برای مصرف کننده نهایی می شود.اینطور می توان بیان کرد که مبدل فیبر نوری کلیه قابلیت ها و امکانات یک سوییچ قدرتمند را به سادگی در یک دستگاه کوچک فراهم می کند.
حفاظت در برابر رعد و برق
یکی دیگر از مزایای بهره بردن از مبدل فیبر نوری، مقاوم بودن در مقابل عوامل ایجاد کننده ولتاژ گذرا با شدت بالا مانند و رعد و برق بوده و مانند عایق عمل می کند. همانطور که میدانید یکی از عوامل مهم در خرابی های تجهیزات شبکه آسیب پذیر بودن در مقابل رعد و برق می باشد که سبب افزایش هزینه های پروژه می شود. با استفاده از مدیا کانورتر فیبر نوری به سادگی می توان از این گونه هزینه ها پیشگیری نمود.
حذف نویز و افزایش کیفیت انتقال داده در مدیاکانورتر
یکی از مشکلات رایج و آزار دهنده در شبکه های بزرگ وجود نویز بوده که سبب قطعی های مکرر و اذیت کننده در ساختار شبکه ها می شود. باید گفت حتی با استفاده از نویز گیر ها هم این مشکل کامل برطرف نشده و همچنان باقی می ماند اما زمانی که در ساختار یک شبکه مبدل فیبر نوری وجود دارد، انواع نویزهای به وجود آمده در کل مسیر کابل کشی شبکه که از نوع الکترومغناطیس و رادیویی و در نزدیکی سیستم کاربر ایجاد شده باشند را به سادگی حذف خواهد کرد.
تجمیع انواع سیگنالها
برخی از شبکه ها به دلیل ماهیت کاربری خود نیاز دارند تا به طور همزمان حجم داده زیادی را در شبکه ارسال نمایند اما به دلیل محدودیت های کابل های مسی این امکان یا وجود نداشته و یا با کندی انجام می شود برای همین باید گفت خرید مبدل فیبر نوری می تواند یک راهکار عالی برای بهبود این مشکل باشد.علت آن است کابل فیبر نوری دارای پهنای باند بالایی بوده به همین دلیل، مدیا کانورتر کابل های فیبر نوری این امکان را برای کاربران شبکه ایجاد می کنند که بتوانند چندین سیگنال را در زمان مشابه و همزمان با یکدیگر multi plex کرده و به کمک فیبر نوری ارسال نمایند.این ویژگی سبب شده تا شرکت های زیادی به سمت خرید مبدل فیبر نوری رفته و کیفیت انتقال داده در شرکت خود را افزایش دهند.
انواع مبدل فیبر نوری
مدیا کانورتر های فیبر نوری انواع مختلفی داشته که هر یک بسته به نیاز می بایست خرید شوند.
مبدل های فیبر نوری اترنت مس به فیبر:
این نوع مبدل ها با پشتیبانی کامل کردن از از استاندارد IEEE 802.3 این امکان را برای شما فراهم می آورند تا ، بتوانید دستگاه های Ethernet ، Fast Ethernet، Gigabit و 10 Gigabit Ethernet را به یکدیگر متصل کنیدلازم به ذکر است بعضی از مدل های فیبر نوری با پشتیبانی از نرخ سوئیچ 10/100 و 10/100/1000 انعطاف زیادی به مدیران شبکه داده تا در طول مسیر بتوانند بر اساس سیاست های خود عمل کرده و شبکه را برقرار نمایند.مدل Point-to-Pointدر این نوع مبدل ها این امکان فراهم آمده است تا امکان اتقاصض نقطه به نقطه را در شبکه برای شما فراهم سازد. به عبارت دیگر، با این نوع می توانید دو سوییچ،سرور،روتر UTP را به یکدیگر متصل کنید. کاربرد این مدل برای مسافت های طسولانی در شبکه بسیار با اهمیت بوده و پاسخگوی نیاز در این نیاز می باشد. مبدل فیبر نوری مس به فیبرTDM:این نوع مبدل، یک راهکار ایده آل برای توسعه مدل سنتی TDM بوده و می تواند یک جایگزین مدرن برای این روش سنتی به حساب آید. مبدل T1/E1 و T3/E3 سبب می شود .این نوع مبدل فیبر نوری در واقع استانداردهای (1.544Mbps) T1 و (2.048Mbps) E1 را پشتیبانی کرده و با هماهنگ بودن با AMI، B8ZS و HDB3 سبب بهبود کیفیت انتقال داده می شود.
- مسافت مدار TDM به کمک فیبر نوری افزایش پیدا کرده
- نویز ها کنترل شود
- خدمات دهی با کیفیت مناسب ارایه شود
- امنیت شبکه افزایش پیدا کند
- از نفوذ به شبکه جلوگیری شود
مبدل فیبر نوری T1/E1 و T3/E3 غالبا در یک ساختمان و یا برای اتصال چندین ساختمان به یکدیگر مورد استفاده قرار می گیرد
مبدل فیبر نوری سریال به فیبر:
در این نوع مبدل، می تونید به کمک فیبر نوری قالب فیبر برای مدل مسی پروتکل سریال را فراهم کنید.این دستگاه این قابلیت را دارد تا به شکل خودکار حالت baud rate سیگنال دستگاه را تشخیص و از کانفیگ Point-to-point و multi-point به طور کامل پشتیبانی می کند.