آی‌تی‌تلکام

آشنایی با مبانی ارتباطات، فرکانس ها و امواج رادیویی و مخابراتی

توضیحات آشنایی با مبانی ارتباطات، فرکانس ها و امواج رادیویی و مخابراتی

امواج رادیویی در تمام بخش‌های زندگی دیجیتال امروز حضور دارد، چه به آن دقت کنید یا نکنید کار خودشان را انجام می‌دهند و ارتباطات رادیویی را برقرار می‌کنند. سایت آی تی تلکام قصد دارد در این نوشتار شما را با مبانی ارتباطات، فرکانس‌ها و امواج رادیویی آشنا کند. در این نوشتار نظریه‌ها و اطلاعات ابتدایی بسیاری مطرح شده است. این اطلاعات برای درک شیوه عملکرد Wi-Fi اهمیت بسیار زیادی دارد.

شبکه‌های Wi-Fi بی‌سیم یا وایرلس با رادیو کار می‌کنند.

تمام دستگاه‌های فعال Wi-Fi دارای یک آنتن ‌هستند که به وسیله‌ آن می‌توانند سیگنال‌های رادیویی را ارسال و دریافت کنند.ما این بخش را با بحث در مورد امواج رادیویی و کمی هم درباره نحوه عملکرد ارتباطات رادیویی شروع می‌کنیم.

اطلاعاتی در رابطه با امواج رادیویی

سیگنال‌های رادیویی توسط یک آنتن با قدرت یا اثرِ  (چنان‌چه گفته می‌شود) سیگنال خروجی خاص انتقال می‌یابند. در حین این‌که سیگنال رادیویی از آنتن پخش می‌شود، با دور شدن از فرستنده ضعیف‌تر و ضعیف‌تر می‌شود. در نهایت، قدرت سیگنال به حدی ضعیف است که سیگنال دیگر توسط یک گیرنده قابل درک نیست؛ دقیقا مثل زمانی که نمی‌توانید صدای دیگران را از فاصله خیلی دور بشنوید چون صدا ضعیف شده و در مسیر پخش می‌شود. امواج صوتی هر چه  دورتر باشند، ضعیف‌تر می‌شوند.

دلایل زیادی برای ضعیف شدن سیگنال رادیویی وجود دارد. در اینجا چند مورد از این دلایل را می‌بینید:

  • در حین اینکه سیگنال پخش می‌شود اثر سیگنال نیز در یک منطقه بزرگ‌تر گسترش می‌یابد. بسیار شبیه به زمانی که یک سنگ را در یک برکه پرتاب کنید، هر چه امواج بیشتر گسترش می‌یابند، عمق آنها هم کم‌تر می‌شود. زیرا زمانی که امواج دورتر و دورتر می‌شوند، انرژی سنگی که به آب انداخته شده، باید در یک ناحیه بزرگتر و بزرگتر گسترش بیابد.
  • جذب، اینکه اثر یا انرژی سیگنال به سادگی توسط خود هوا، آب موجود در هوا، ذرات یا چیزهای دیگر جذب می‌شود به طوری که انرژی سیگنال از بین می‌رود.
  • پراکندگی، سیگنال پس از برخورد با ذرات، اشیاء یا لبه‌ها تقسیم می‌شود. یک مثال از پراکندگی این است که چگونه یک رنگین کمان وقتی که نور پس از برخورد قطرات آب در هوا به طول موج‌های مختلف تقسیم می‌شود، به وجود می‌آید.

سیگنال‌های رادیویی

سیگنال‌های رادیویی درست مانند نور سیگنال‌های الکترومغناطیسی هستند و مانند نور، سیگنال‌های رادیویی هم می‌تواند توسط چیزها منعکس شوند. این امر می‌تواند بسته به شرایط مثبت یا منفی باشد. در یک خانه کوچک ممکن است انعکاس سیگنال‌های رادیویی در اطراف اهمیت چندانی نداشته باشد و گاهی اوقات حتی می‌تواند سودمند باشد، اما در برخی مواقع نیز ممکن است برای ارتباطات مشکل ایجاد کنند.

موج رادیویی می‌تواند مانند امواج معمول در اقیانوس عمل کند. اگر دو موج با هم تلاقی کنند، ستیغ‌شان در کنار هم قرار می‌گیرد، و بعد موج جدیدی را شکل می‌دهند که بسیار بزرگتر از هر دو موج به صورت انفرادی است.

اگر دو موج تلاقی كنند و فرود يك موج با فراز موج دیگر در یک صف قرار بگيرند، دو موج‌ همدیگر را خنثی خواهند کرد. اگر بین دو موج ‌هم به لحاظ ارتفاع و هم به لحاظ طول موج برابری کامل وجود داشته باشند، در این صورت آن دو ممکن است کمابیش به طور کامل یکدیگر را خنثی کنند.

نحوه رفتار امواج رادیویی

امواج رادیویی به همان شیوه عمل می‌کنند. دو موج رادیویی که با یکدیگر تلاقی می‌کنند با یکدیگر ارتباط برقرار خواهند کرد تا قدرت سیگنال را افزایش  و کاهش دهند. در تصویر زیر می‌توانیم دو موج رادیویی (خطوط فاصله‌دار) با طول موج و ارتفاع موج متفاوت (دامنه نوسان) را ببینیم که با هم تلاقی می‌کنند؛ آنها با هم موج رادیویی ترکیبی و جدیدی (خط پررنگ) را تشکیل می‌دهند که بسیار متفاوت با امواج رادیویی اصلی است.

آشنایی با مبانی ارتباطات، فرکانس ها و امواج رادیویی

حتی اگر شما فقط یک فرستنده رادیویی داشته باشید، امواج رادیویی در همه جهات پخش می‌شوند و به اطراف اتاق حرکت خواهند کرد. اساسا، همه چیزهایی که در اطراف‌تان می‌بینید چیزی است که امواج رادیویی می‌توانند با آن وارد تعامل شوند به این ترتیب که امواج با برخورد با آنها بازتاب می‌یابند و منکسر یا پراکنده می‌شوند.

ه بیان بسیار ساده‌تر می‌توان گفت که امواج رادیویی از مواد نرم ساده‌تر عبور می‌کنند و در برابر سطوح سخت منعکس می‌شوند. نتیجه این است که هوا پر از سیگنال‌های رادیویی است که در همه جهات در حال حرکت هستند.

بنابراین حتی با داشتن یک فرستنده که فقط یک سیگنال ارسال می‌کند باز هم ممکن است بین سیگنال‌های رادیویی که در حال حرکت در فضا هستند، تداخل ایجاد شود.

تصور کنید که یک روتر Wi-Fi را در اتاق خود قرار داده‌اید. وقتی سیگنال رادیویی با دیوارها، مبلمان، سقف و همه وسایل دیگر روبرو می‌شود، تحت تأثیر آنها قرار می‌گیرد. برخی از سیگنال‌ها از آن وسایل عبور می‌کنند، برخی جذب آنها می‌شوند و بعضی از آنها منعکس شده و دوباره وارد اتاق می‌شوند و حرکت می‌کنند.

این اتفاق روی هر سطحی که می‌بینید رخ می‌دهد، بنابراین اتاق به معنای واقعی کلمه با سیگنال‌های رادیویی در حال حرکت پر شده است.

سیگنال‌های در حال حرکت

سیگنال‌های درحال حرکت اغلب نسبت به سیگنال اصلی که مستقیما از آنتن ساطع می‌شوند ضعیف‌تر هستند، زیرا تمامِ سیگنال منعکس نمی‌شود. اگر قرار بود روتر Wi-Fi را درست روبروی یک دیوار بتونی یا صفحه فولادی قرار دهید، در آن صورت سیگنال‌های زیادی درست پس از خروج از آنتن روی سطح سخت برخورد می‌کردند، و سیگنال منعکس‌شده همچنان به اندازه‌ کافی قوی بود تا با سیگنال‌های خارج شده از آنتن به طور قابل ملاحظه‌ای تداخل ایجاد کند.شما همیشه قوی‌ترین سیگنال را با بهترین کیفیت سیگنال در صورتی دریافت خواهید کرد که یک خط راستای دید کاملا باز جلوی آنتن روتر Wi-Fi داشته باشید. هر چیزی که سیگنال را مسدود می‌کند، به نوعی بر آن تاثیر خواهد گذاشت. به همین دلیل همیشه بهتر است یک روتر Wi-Fi را در یک فضای باز با راستای دید کاملا باز رو به تعداد مکان‌هایی که می‌خواهید سیگنال Wi-Fi آن را پوشش دهد، قرار دهید.در صورتی که مجبور بودید روتر Wi-Fi خود را در یک کمد، زیر میز یا در یک جعبه در راهرو قرار دهید، شانس دستیابی به کیفیت سیگنال عالی رادیویی را به کلی از بین برده‌اید.

هرچند باز هم می‌توانید یک شبکه بی‌سیم یا وایرلس داشته باشید که خوب کار می‌کند، اما به طور قابل‌توجهی کیفیت پایین‌تر از زمانی است که روتر Wi-Fi را در یک فضای باز قرار می‌دهید.

آنتن‌ها و الگوهای تابش

آنتن رادیویی می‌تواند شکل‌های مختلفی داشته باشد، بسته به اینکه برای انجام چه هدفی طراحی شده‌است. آنتن‌ها نیز با توجه به این‌که برای ارسال و دریافت چه طول موجی ساخته می‌شوند، دارای طول متفاوتی هستند.آنتن‌ها برای ساختن امواج رادیویی در الگوهای مختلف تولید می‌شوند. در فرآیند تولید و طراحی آنتن می‌توان در مورد جهت خاصی (اگر وجود داشته باشد) که آنتن باید امواج رادیویی را منتشر کند، تصمیم گرفت.

بهترین مثال، آنتن‌های پارابولیک است که در آنها کل آنتن ساخته شده است تا موج را در یک پرتو باریکِ تک ارسال کند (یا دریافت کند یا هر دو).

این طراحی تمام انرژی انتقال یافته رادیویی را در یک جهت متمرکز می‌کند.

آنتن‌های پارابولیک برای ارتباط از راه دور استفاده می‌شوند، به این ترتیب که در جایی دیگر یک آنتن دیگر دارید و می‌خواهید با آن ارتباط برقرار کنید.

اما انواع مختلف دیگری از آنتن‌های به اصطلاح جهت‌دار وجود دارد که امواج رادیویی را در یک یا چندین جهت هدایت می‌کنند.

رایج‌ترین نوع آنتن برای روترهای Wi-Fi و شبکه‌های خانگی، آنتن دو قطبی است که الگوی انتشار چند سویه دارد. چنین آنتنی کمابیش در تمام جهات قدرتمند خواهد بود و این همان چیزی است که شما معمولا در محیط شبکه خانگی‌تان می‌خواهید. همچنین تولیدکنندگان نمی‌دانند که چه نوع آنتنی را در شبکه خانگی‌تان نیاز دارید، به همین دلیل همیشه آنتن‌های چند سویه را ارائه می‌دهند.این هم دلیل دیگری است برای اینکه چرا باید روتر Wi-Fi خود را در یک منطقه باز خانه‌تان قرار بدهید. روتر، ‌امواج رادیویی را به طور کمابیش مساوی در همه جهات منتشر می‌کند. اگر روترتان را در یک گوشه قرار دهید، بعضی از امواج رادیویی وارد دیوارها و بلافاصله جذب آنها می‌شوند بدون اینکه نتایج مثبتی برای شبکه Wi-Fi شما ایجاد کنند.

آنتن خارجی روتر

بسیاری از روترها به آنتنهای داخلی Wi-Fi با یک تنظیمات خاص مجهز هستند و روتر باید به شیوه خاصی قرار بگیرد تا آنتن تنظیمات درست را داشته باشد. شما همیشه باید به دفترچه راهنمای روتر نگاه کنید و آن را در حالت صحیح ایستاده یا خوابیده قرار بدهید. در غیر این صورت، ارتباطات رادیویی در شرایط بهینه کار نخواهد کرد.در صورتی که روتر دارای یک آنتن خارجی است که می‌تواند در زوایای مختلف تنظیم شود، غالبا می‌توانید آن‌طور که می‌خواهید روتر را قرار بدهید، و سپس یک زاویه برای آنتن انتخاب کنید.

اغلب دفترچه راهنمای محصول دستورالعمل تنظیم آنتن را دارد.

اساسا، بهتر است که تنظیمات آنتن روتر Wi-Fi با تنظیمات آنتن دستگاه‌هایی که می‌خواهید به روتر Wi-Fi متصل کنید مطابقت داشته باشد.

سازگار کردن تنظیمات آنتن ​​همیشه آن‌قدرها که فکر می‌کنید ساده نیست. اکثر دستگاه‌ها آنتن داخلی دارند که نمیتوانید ببینید، بنابراین شما نمی‌دانید که چه تنظیماتی دارند.

شما نمی‌توانید به یک تلفن همراه نگاه کنید و ببینید که چه تنظیماتی دارد. همچنین، هنگامی که از تلفن همراه‌تان استفاده می‌کنید، چطور آن را نگه می‌دارید؟ اگر آن را خوابیده روی زمین قرار بدهید، آنتن به صورت خوابیده است. اگر آن را صاف نگه دارید، آنتن صاف است. یا حتی به طرفین! خوشبختانه یک تلفن به ندرت به اتصال Wi-Fi سرعت بالا نیاز دارد، بنابراین اغلب مشکلی در این زمینه نخواهید داشت.اما در عوض لپ‌تاپ‌تان را در نظر بگیرید. آنتن اغلب در صفحه نمایش گنجانده می‌شود و زمانی که شما از لپ‌تاپ استفاده می‌کنید صاف است، اما نه همیشه. به عنوان مثال، بسیاری از مک‌بوک‌ها دارای آنتن‌هایی در لولای صفحه نمایش و به صورت خوابیده هستند.اگر شما چندین آنتن روی روترتان داشته باشید، می‌توانید برخی از آنها را صاف کنید و برخی دیگر را به صورت خوابیده نگه دارید. اما باز هم باید تاکید کنیم که مفید یا غیر مفید بودن این کار بستگی به نوع روتر شما و قابلیت‌هایی که پشتیبانی می‌کند دارد. بسیاری از تولیدکنندگان توصیه می‌کنند که آنتن‌ها را زاویه‌دار کنید.

برای سه آنتن شما می‌توانید آنتن وسط را تا حدودی صاف بگذارید، و سپس آنتن‌های دو طرف را زاویه ۴۵تا ۶۰ درجه بدهید.

اما حتما دفترچه راهنمای روتر را چک کنید که توصیه‌های آن را در ارتباط با روتر خانگی خودتان ببینید.

مقدمه‌ای بر کانال‌های رادیویی

اگر تا به حال به رادیو گوش کرده باشید، می‌دانید که کانال‌های رادیویی مختلفی وجود دارند که شما می‌توانید به آنها متصل شوید.در این صورت احتمالا این را هم می‌دانید که کانال‌های رادیویی در فرکانس‌های مختلف که اجازه می‌دهند روی‌شان پخش شوند، عمل می‌کنند. کشورهای مختلف بدنه‌های مختلف مدیریتی دارند که نحوه استفاده‌ آنها از فرکانس‌های رادیویی را کنترل می‌کنند. برای مثال، در ایالات متحده آمریکا، کمیسیون ارتباطات فدرال (FCC) ارتباطات رادیویی را تنظیم می‌کند، از جمله اینکه چه کسی می‌تواند از کدام فرکانس‌های رادیویی برای پخش رادیو FM استفاده کند.

این امر ضرورت دارد زیرا اگر دو کانال برای پخش در فرکانس یکسان در محدوده یکدیگر قرار بگیرند، یکدیگر را مختل خواهند کرد.

همچنین لازم است مقداری فضای فرکانسی استفاده نشده بین کانالها وجود داشته باشد به این دلیل که سیگنال‌های رادیویی هرگز دقیقا روی یک فرکانس مانند ۹۹.۳ مگاهرتز پخش نمی‌شوند. سیگنالها در حقیقت از طیفی از فرکانس در اطراف یک فرکانس مرکزی ساطع می‌شوند. این عرض کانال نامیده می‌شود.بنابراین اگر یک کانال رادیویی در فرکانس ۹۹.۳ مگاهرتزی پخش شود، در‌ ‌واقع این فقط فرکانس مرکزی است که ۹۹.۳ مگاهرتز است، اما سیگنال‌های رادیویی می‌توانند در فرکانس‌های مجاور مثل ۹۹.2 مگاهرتز یا ۹۹.۴ مگاهرتز نیز شنیده شوند. حتی اگر یک رادیو قدیمی در دسترس داشته باشید می‌توانید این روند را تجربه کنید. هنگامی که شما مشغول تنظیم کردن یک کانال هستید، می‌توانید بشنوید که چگونه کانال ابتدا با یک سری صداهای کج و معوج پخش می‌شود، و در حین اینکه به فرکانس درست نزدیک می‌شوید، و سپس روی فرکانس مرکزی قرار می‌گیرید، یک کیفیت صدای عالی را دریافت می‌کنید.

آشنایی با مبانی ارتباطات، فرکانس ها و امواج رادیویی

فرکانس به بیان ساده به عنوان کوتاهی یا بلندی طول موج سیگنال رادیویی توضیح داده می‌شود، که روی تعداد دفعات بالا و پایین شدن و نوسان یافتن موج در هر ثانیه تاثیر می‌گذارد. با فرکانس‌های بالاتر موج به طور مکررتری دچار نوسان می‌شود و طول موج نیز کوتاه‌تر است. فرکانس پایین موجب نوسان‌های کمتر موج در ثانیه می‌شود و طول موج هم در این صورت بلندتر است.

نمونه

هنگامی که در ماشین یا آشپزخانه رادیو گوش می‌دهید، اغلب روی فرکانس‌های رادیویی FM بین حدود ۸۷.۵ تا ۱۰۸ مگاهرتز هستید. یک هرتز (هرتز) به معنی یک نوسان در ثانیه (یک طول موج) است. MHz به معنی مگا هرتز – یک میلیون نوسان در ثانیه است.اما اجازه بدهید بگوییم که وقتی یک کانال رادیویی در ناحیه استکهلم در فرکانس ۹۶.۵ مگاهرتزی پخش می‌شود دیگر هیچکس نمی‌تواند یک سیگنال رادیویی را در ۹۶.۵ مگاهرتز پخش کند زیرا سیگنال‌های رادیویی یکدیگر را دچار اختلال خواهند کرد.

  • حال سوال اینجاست که فرستنده بعدی روی ۹۶.۵ مگاهرتز در چه فاصله‌ای باید قرار داده شود تا هیچ گونه اختلالی ایجاد نشود؟
    پاسخ ساده این است که این فاصله بستگی دارد به اینکه فرستنده چقدر قوی است یا چه اثری دارد، و همچنین روی چه نوع آنتنی استفاده می‌شود و آن آنتن پخش رادیویی را چگونه متمرکز می‌کند.

نکته مهم این است که اگر دو فرستنده رادیویی از یک فرکانس استفاده کنند، امواج رادیویی آنها در صورتی که در محدوده یکدیگر قرار بگیرند و ارسال آنها همپوشانی داشته باشند، دچار اختلال خواهند شد.

بنابراین تا زمانی که دو فرستنده در یک فرکانس باشند، سیگنال‌های آنها یکدیگر را مختل خواهند کرد در صورتی که نواحی مورد پوشش آنها با هم همپوشانی داشته باشد.

در تصویر زیر دو برج رادیویی در فرکانس یکسان سیگنال‌های خود را ارسال می‌کنند و در وسط سیگنال‌های آنها همپوشانی زیادی وجود دارد. کل منطقه روی هم افتاده تحت تاثیر این اختلالات قرار می‌گیرد، بنابراین گوش دادن به سیگنال رادیویی که هر برج انتقال می‌دهد، در آن منطقه دارای همپوشانی بسیار مشکل خواهد بود.

آشنایی با مبانی ارتباطات، فرکانس ها و امواج رادیویی

فرکانس ۹۶.۵MHz می‌تواند در بسیاری از مکان‌های مختلف به طور همزمان مورد استفاده قرار بگیرد. مهم این است که فرستنده‌ها نزدیک به یکدیگر نباشند.اما همانطور که قبلا عنوان شد، سیگنال‌های رادیویی تنها بر یک فرکانس متمرکز می‌شوند. در حقیقت، سیگنال‌ها روی طیفی از فرکانس‌های مختلف ارسال می‌شوند. اینکه در آن طیف فرکانس چه میزان سیگنال ارسال می‌شود به تکنولوژی دقیقی که برای انتقال سیگنال استفاده می‌شود بستگی دارد.برای رادیو در باند FM سیگنال‌ها معمولا حدود ۱۰۰ کیلوهرتز "گستره" دارند، به عنوان مثال ۹۶.۴۵ مگاهرتز تا ۹۶.۵۵ مگاهرتز. یا از ۱۰۵.۴ مگاهرتز تا ۱۰۵.۵ مگاهرتز.

معمولا استفاده از فرکانس‌ها حتی نزدیک به فرکانس‌های کانال‌های رادیویی مجاز نیست.

در عوض، کانال‌های رادیویی که FCC و سایر دستگاه‌های اجرایی منتشر می‌کنند، با فاصله‌های کافی بین کانال‌های رادیویی متفاوت توزیع شده‌اند تا یکدیگر را دچار اختلال نکنند.تا زمانی که فقط یک فرستنده واحد دارید، هیچ مشکلی نخواهید داشت. مشکل زمانی رخ می‌دهد که می‌خواهید یک ناحیه بزرگتر را با فرستنده‌های چندگانه‌ای پوشش بدهید که باید به طور همزمان برای پوشش‌دهی گسترده‌تر سیگنال ارسال کنند، اما نمی‌خواهید فرستنده‌ها یکدیگر را دچار تداخل کنند.

تازه همین جا است که پازل کانال‌های رادیویی آغاز می‌شود!

هر فرستنده رادیویی در باند فرکانس FM دارای دامنه دسترسی در یک شهر یا گاهی اوقات یک منطقه یا حتی نواحی نسبتا بزرگتر است.اما هر چه فاصله از فرستنده بیشتر شود، سیگنال ضعیف‌تر می‌شود، و در نهایت سیگنال به اندازه‌ای ضعیف است که شما نمی‌توانید بدون اختلال آن را گوش کنید. در این شرایط است که مجبور هستید یک فرستنده دیگر برای افزایش کل منطقه پوشش داده شده تعبیه کنید.

فرستنده جدید باید به اندازه کافی نزدیک به فرستنده اول باشد تا سیگنال‌های رادیویی همپوشانی داشته باشند.

در غیر این صورت، نمی‌توانید بدون از دست دادن سیگنال در ماشین در حال حرکت‌تان رادیو گوش کنید. بنابراین سیگنالها باید با یکدیگر همپوشانی داشته باشند.پازل در حقیقت این است که دو فرستنده باید همان برنامه‌ رادیویی را ارسال کنند، اما باید از دو فرکانس مختلف استفاده کنند به طوری که بتوانند با هم همپوشانی داشته باشند و در محدوده یکدیگر باشند  بدون اینکه با ارسال سیگنال در فرکانس رادیویی یکسان اختلالی در کار هم ایجاد کنند.

آشنایی با مبانی ارتباطات، فرکانس ها و امواج رادیویی

این دو فرستنده در تصویر بالا کاملا از یکدیگر دور هستند. هنگامی که با ماشین از فرستنده‌ای به فرستنده بعدی حرکت می‌کنید، احتمالا از مناطقِ دارای پوشش بد از فرستنده‌هایی که سیگنال خوبی دارند، عبور می‌کنید. برای حل این مشکل، فرستنده‌ها باید به هم نزدیک باشند، یا قدرت فرستنده‌ها را می‌توان افزایش داد، به طوری که هر فرستنده بتواند دسترسی بیشتری داشته باشد.

آشنایی با مبانی ارتباطات، فرکانس ها و امواج رادیویی

در تصویر بالا فرستنده‌ها به یکدیگر نزدیک‌تر شده‌اند، به این معنی که منطقه همپوشانی بین دو فرستنده بزرگتر است. در چنین شرایطی اطمینان خواهیم داشت که همپوشانی بین فرستنده‌ها به اندازه کافی بزرگ است که هنگام حرکت از یک ناحیه به ناحیه‌ بعدی، همیشه دست کم از یکی از برج‌ها سیگنال خوب خواهید داشت.فرستنده‌های بالا از فرکانس‌های مختلف استفاده می‌کنند تا یک نمایش رادیویی یکسان را پخش کنند. استریوهای ماشین این روزها با حرکت بین فرکانس‌ها بدون اینکه متوجه شوید، به صورت خودکار این کار را مدیریت می‌کنند.پازلی که در بالا قید کردیم زمانی شروع می‌شود که شما می‌خواهید یک منطقه بزرگ را پوشش بدهید و همچنین برنامه‌های رادیویی زیادی دارید که می‌خواهید آنها را به طور همزمان پخش کنید.

بیایید اینطور در نظر بگیریم که هر فرستنده باید ۱۰ برنامه رادیویی را پخش کند به این معنی که هر فرستنده در ۱۰ فرکانس مختلف کار می‌کند و هیچ یک از فرکانس‌های کانال نباید با هر فرکانس کانال دیگری در هر برج رادیویی دیگری در آن محدوده تداخل داشته باشند.

سپس شما پازل بسیار چالش‌برانگیزتری خواهید داشت که نیاز به برنامه‌ریزی از سوی کسی دارد که می‌تواند دقیقا کنترل کند که چه فرکانسی برای کدام برنامه در چه منطقه‌ای مورد استفاده قرار بگیرد. بدون این کنترل، هر یک از شرکت‌های واحد باید استفاده از رادیوی‌شان را با همه‌ شرکت‌های دیگر هماهنگ کنند. برای آمریکای شمالی، بیش از ۹۰۰۰ کانال رادیویی وجود دارد که باید شیوه پخش برنامه‌های‌شان را هماهنگ کنند، روندی که قطعا خیلی زود غیر قابل انجام خواهد بود.

طراحی فرکانس رادیویی

در اینجا ما  یک پازل برنامه‌ریزی فرکانس را به صورت ساده شده طراحی کرده‌ایم. در این تصویر، هر برج رادیویی تنها روی یک فرکانس واحد عمل ارسال را انجام می‌دهد. هر فرکانس با یک رنگ منحصر به فرد نشان داده می‌شود. آنچه لازم است انجام دهیم یکی از این دو چیز است:

  • ما باید کل منطقه را پوشش دهیم بنابراین نباید روی نقشه نقطه‌ای وجود داشته باشد که دست کم با یک برج رادیویی پوشش داده نشده‌است.
  • هیچ یک از برج‌ها نباید روی فرکانسی که با یک برج دیگر در همان محدوده نزدیک همپوشانی دارد و روی همان فرکانس ارسال دارد، عمل ارسال را انجام بدهد.

آشنایی با مبانی ارتباطات، فرکانس ها و امواج رادیویی

در تصویر بالا ما موفق شده‌ایم به این دلیل که کل نقشه پوشش داده شده است و هیچ کدام از دایره‌هایی که رنگ یکسان دارند، با هم همپوشانی ندارند.

امیدوارم مطلب آشنایی با مبانی ارتباطات، فرکانس ها و امواج رادیویی برای‌تان مفید بوده باشد و با مفاهیم مرتبط با امواج رادیویی آشنا شده باشید.

چنانچه پرسش یا اطلاعاتی در این زمینه دارید می‌توانید از طریق بخش تالار گفتگو با ما در ارتباط باشید.

راه‌های ارتباطی با ما
۰۲۱-۴۴۴۴۶۰۱۲
sale@ittelecom.ir
تهران، جنت‌آباد جنوبی، انتهای خیابان چهارباغ غربی، پلاک ۵۵