آشنایی با ماژول SFP و ویژگیهای آن
همان طور که میدانید در جهان دیجیتالی امروز جایگاه و نقش انواع ماژول SFP برای انتقال دادهها بسیار مهم و غیر قابل انکار است و آشنایی با ماژول SFP یک ضرورت به حساب میآید. میتوان گفت که امروزه فیبر نوری بهترین رسانهای است که برای انتقال سیگنالها بکار گرفته میشود تا سیگنال را بوسیله نور منتقل کند. همانطور که مشخص است سرعت نور از سرعت برق و تجهیزات وایرلسی که بشکل سنتی بکار گرفته میشوند بسیار بیشتر است، لازم به ذکر است که در اصطلاح فنی به سیگنال در تجهیزات وایرلس امواج و در فیبر نوری پالس نوری گفته میشود.
ماژول SFP
SFP مخفف عبارت Small Form-factor Pluggable است. این یک ترانسیور hot-pluggable است که به پورت SFP سوئیچ یک شبکه متصل میشود و از SONET, Gigabit Ethernet, Fibre Channel و دیگر استانداردهای ارتباطاتی پشتیبانی میکند. ماژول SFP، به عنوان کوچک کننده کوچک شکل یا مینی GBIC (مبدل رابط گیگابیت) نیز شناخته می شود، یک ماژول فرستنده نوری فشرده و پرقدرت است که به طور گسترده ای برای برنامههای مخابراتی و ارتباطات داده استفاده می شود.
ماژول های XFP و SFP مشهورترین ماژول هایی هستند که امروزه در تجهیزات زیرساخت ارتباطی برای فیبر نوری به عنوان Transceiver بکار برده می شوند. قطعا این ماژول ها در مقایسه با سایر ارتباطات کابلی شبکه سرعت بهتری را برای شما به ارمغان می آورند. ماژول SFP می تواند مسیر انتقال اطلاعات از طریق فیبر نوری را تا ده ها کیلومتر افزایش دهد که این مقدار بسیار بیشتر از انتقال اطلاعات با استفاده از کابل شبکه است.
با آشنایی با ماژول SFP و استفاده از این ماژول ها می توان کیفیتی مطلوب از ارتباطات شبکه و زیرساخت خود را تجربه کرد، همچنین نباید فراموش کرد که استفاده از این ماژول ها مقرون به صرفه است. این ماژول ها می توانند در لینک های دستگاه هایی مانند روتر و سوئیچ در شبکه ها مورد استفاده قرار بگیرند.
آشنایی با ماژول SFP و بخش های مختلف آن
SFP از سه جزء لیزر (شامل فرستنده TOSA با گیرنده Rossa) و صفحه بورد IC و قطعات خارجی تشکیل شده است. بدنه خارجی ، پایه، PCBA، حلقه کششی، قفل، کلید قفل، درپوش لاستیکی لوازم جانبی است.
آشنایی با ماژول SFP و ویژگیهای آن
انواع ماژول SFP فرستنده و گیرنده – ماژول های- pluggable از بالاترین نرخ تا 10G برخوردار هستند ، و چند رابط LC رابکار می برند. می توان به راحتی SFPفرم (pluggable کوچک) را به عنوان نسخه پیشرفته ی GBIC بشمار آورد.
در مقایسه با ماژول GBIC حجم ماژول SFP به نصف کاهش یافته است، در نتیجه همان پنل را می توان در پیکربندی پورت بیش از دو برابر مورد استفاده قرار داد . به طور معمول ماژولSFP سیسکو (مینی GBIC سیسکو) کوچکتر می باشند و اندازه آن نصف GBIC اپتیکی است . سرعت ارسال این ماژول از 100Mbps تا حدود 4Gbps تغییر می کند. طول انتقال آن ها از حدود 500 متر آغاز شده و تا 120 کیلومتر می رسد.
آشنایی با انواع ماژول SFP
بر اساس نرخ این ماژول ها به انواع زیر تقسیم می شوند:
/622M/1.25G/2.125G/4.25G/8G/10G,155M
M155 و 1.25Gبیشترین کاربرد را دارند ، فن آوری 10G در حال ارتقائ و پیشرفت است به طوری که استفاده از آن روز به روز افزایش می یابد.
بر اساس طول موج این ماژول ها به انواع زیر تقسیم می شوند:
850nm/1310nm/1550nm/1490nm/1530nm/1610nm
طول موج 850nm برای SFP مالتی مود است و مسافت انتقال آن کمتر 2Km می باشد. طول موج/1550 nm nm1310 برای SFP سینگل مود است و مسافت انتقال آن از 2Km بیشتر می باشد . این سه طول SFP850nm/1310nm/1550nm نسبت به سه طول موج دیگر قیمت ارزانتری دارند . با توجه به رنگ حلقه کششی تولید کنندگان به راحتی می توان SFP را تشخیص داد.
به عنوان مثال: حلقه کشش سیاه و سفید مالتی مود بوده و طراحی آن مختص طول موج 850nm می باشد. آبی ماژولnm1310 ،زرد ماژول nm1550 و بنفش ماژول nm1490 می باشند.
کلام آخر
در پایان لازم است به تفاوت فیبرهای نوری مالتی مود Multimode و سینگل مودSingle Mode ، بپردازیم. این دو فیبر نوری در اندازه ظرفیت و هسته مورد استفاده متفاوت هستند. هسته استفاده شده در فیبرهای نوری سینگل مود اندازه ای برابر ۵ میکرومتر دارد و حال آنکه هسته استفاده شده در فیبرهای نوری مالتی مود اندازه ای برابر ۵۰ میکرومتر یا شاید بیشتر دارد.
از نظر قطر نیز فیبر نوری مالتی مود قطر بیشتری دارد ، می توانند پالس ها یا سیگنال های بیشتری را با پهنای باند بیشتر منتقل کنند.
درنتیجه برای دستیابی به سرعت بیشتر ، بایستی از فیبرهای نوری مالتی مود استفاده شود.