پچ پنل فیبر نوری محفظهای است که اتصالات فیبر نوری را نگهداری میکند. این محفظه در راه اندازی شبکه از نظر کابل و فیبر کابلها بعد از نصب به هر شیوه ای در انتها در یک جا جمع شده و از آنجا به قطعات نهایی مثل سوییچ وصل میشوند. لازم است کابلهای فوق در دستگاهی جمع آوری، مرتب سازی و شماره گذاری شده و از آنجا توزیع شوند. این کار را در ارتباطات بر پایه فیبر نوری انجام میدهد.این محفظه برای نصب و راه اندازی شبکهای که قطعات شبکه متنوع، کابلهای فراوان و ... دارد و این شبکه قرار است برای مدت طولانی به عنوان بخش مرکزی وظیفه برقراری ارتباطات را بر عهده داشته باشد و با توسعه و به وجود آمدن نیازهای جدید، توان شبکه فوق را با کمترین هزینه و در کوتاه ترین زمان (بر اساس شرایط جدید) گسترش دهد، لازم است از قطعاتی که انعطاف پذیری بالایی در برابر تغییرات احتمالی به شبکه میدهد و امنیت، نظم، زیبایی و سرعت دسترسی به سایر تجهیزات مختلف را بهبود میبخشد، استفاده کرد.پچ پنل فیبر نوری میتوان انواع مختلف پچ پنل را در این راستا مورد استفاده قرار داد. با توجه به بستر انتخابی شبکه (فیبر نوری یا کابل شبکه مسی) می توان از پچ پنل فیبر نوری یا پچ پنل مخصوص کابل شبکه مسی در شبکه استفاده کرد.
بکارگیری پچ پنل فیبر نوری کمک میکند تا اتصالات فیبر نوری امن تر، شبکه فیبر نوری منظم تر، زیباتر، در دسترس تر، اعمال تغییرات سریعتر و با هزینه کمتر و نهایتا" مدیریت بر همچنین شبکهای آسانتر و متمرکزتر انجام گیرد و به افزایش بازده کاری بیانجامد. در زیر به صورت موردی به مزایای بکارگیری آن اشاره شده است.
بدنه: به طور معمول این دستگاه را بدنه ای فلزی می پوشاند و دارای قابلیت نصب بر روی دیوار یا داخل رک می باشد.جایگاه ورود کابل: در پشت یا کناره پچ پنل پورت هایی برای ورود کابل وجود دارد که تعداد آنها بسته به نیاز متغییر است.جایگاه نصب آداپتور: سوراخ یا محل بازی می باشد که آداپتورهای فیبر نوری در آن نصب می شود.کاست: فیبر نوری بعد از ورود به پچ پنل و همچنین پیگ تیل ها دقیقا به اندازه رسیدن به آداپتور بریده نمی شود. اضافه طول فیبر به منظور امکان رفع عیب در صورت خرابی است. فیبر اضافه را دور کاست فیبر نوری می پیچند.
پچ پنل های فیبر نوری در مدل های مختلف ساخته می شوند و هریک از این مدل ها برای مصارف و کاربردی خاص طراحی شده اند.
این نوع از پچ پنل برای استفاده در رک های استاندارد شبکه طراحی شده اند. وقتی که در شبکه از رک استفاده می شود کابل ها به داخل رک کشیده شده و در آخر وارد پچ پنل می شوند. این نوع پچ پنل در انواع مختلف ریل دار، ثابت و در ظرفیت های مختلف ( از نظر تعداد رشته یا تار فیبرنوری ) عرضه می شوند. به طور معمول این پچ پنل های دارای 12 ، 24 و 48 پورت بوده و از نظر ابعاد، در مدل های 1 یونیت و 2 یونیت ارائه می شوند.این پچ پنل در اندازه ۱۹ اینچ استاندارد ساخته می شود و به آداپتور رک پیچ می گردد.
این نوع پچ پنل در جاهایی که از رک استفاده نمی شود، کاربرد دارد. این نوع از پچ پنل ها ، غیر رکمونت هستند و برای نصب بر روی دیوار طراحی شده اند. کابل های فیبر نوری کشیده شده به درون این دستگاه وارد می شوند. معمولا"، ظرفیت این نوع پچ پنل 12 رشته یا تار فیبر نوری ( 6 پورت ) می باشد. این نوع پچ پنل به باکس دیواری نیز معروف است. پچ پنل فیبر نوری از نظر دسترسی به فیبر های داخل در مدل های متفاوتی قابل عرضه هستند.
در این نوع پچ پنل جهت اتصال لازم است درب پچ پنل را باز کرده و عمل فیوژن و مرتب سازی صورت گیرد. بعد از آن درب بسته و پچ پنل در جایگاه خود ثابت گردد.
از یک طرف از بخش جلوی این پچ پنل می توان آن را باز کرده و حول محوری چرخانده و از محفظه ثابت خارج کرد. این قابلیت این امکان را فراهم می کند که بدون باز کردن پچ پنل از جایگاه خود دسترسی به تمام اتصالات و آداپتورها به آسانی صورت گیرد.
در این پچ پنل برای دسترسی به اتصالات محفظه قرار گیری اتصالات به شکل کشویی از داخل محفظه پیج شده بیرون می آیند و بعد از اینکه کار تمام شد مجددا به داخل محفظه اصلی برگرداننده می شود.
هر پورت فیبر نوری دو کور را شامل می شود که به ایجاد یک لینک می انجامد . پچ پنل فیبر بر اساس تعداد لینک ها در مدل های گوناگون ۱۲، ۲۴، ۴۸ و بالاتر ساخته می شوند. تعداد لینک های موجود در انتخاب پچ پنل مناسب نقش مهمی دارند.