قبل از اینکه وارد مبحث رک و سابرک شویم سوالاتی در مورد آن از ما میپرسند:
رکها از عمومیترین تجهیزات زیر ساخت شبکههای کامپیوتری هستند. به محفظه فلزی که کار آن محافظت و نگهداری از تجهیزات مختلف شبکه مانند کابل، سوئیچ برق، پچ پنل، سرور، تجهیزات مخابراتی، روتر، مودم، کیس ، ups و ... است رک میگویند.
همچنان میپرسید رک چیست ؟ باید بدانید که این محفظه فلزی که گفته شد، در اندازههای گوناگونی ساخته شده و بسیار پرکاربرد است. رك با نگهداری سرور در خود از آن محافظت میکند و از صدمات فیزیكی از قبیل ضربه و فشار جلوگیری میکند، همچنین در كارایی بهتر سرور تاثیرگذار بوده و افزون بر این از سیستمهای تهویه نیز بهرمند است.
برای این که پاسخ پرسش خود را در این مورد که رک چیست به دست بیاورید به مطالعه این متن ادامه دهید.
برای اینکه بدانید رک چیست باید با واحد اندازهگیری که برای رک و تجهیزات آن استفاده میشود نیز آشنا باشید. یونیت (Unit) واحدی است که برای اندازه گیری رک بکار میرود به این صورت که هر يونيت ۵/۴۳ میلیمتر یعنی تقریباً حدود ۵ سانتی متر است. اندازه رک ها معمولاً بين 4U تا 47U است.
ارتفاع، عمق و طول رک نیز با واحد اندازه گیری یونیت بیان می شود.
حال که با واحد اندازهگیری رک آشنا شدید بهتر است به مبحث رک چیست و چه انواعی دارد بپردازیم.
یکی دیگر از موضوعاتی که باید در پاسخگویی به پرسش رک چیست به آن پرداخته شود انواع رک است. متخصصین این حوزه معتقدند که باید رک را بر اساس نحوه قرار گیری و نصب آن تقسیم بندی کرد و ابعاد رک در این تقسیم بندی اهمیت ندارد.
بر همین اساس رک به دو نوع تقسیم میشود:
این دو نوع رک دارای کاربرد متفاوتی بوده و از سیستمهای مختلفی نیز در مقابل ضربه و فشار حافظت می کنند.
رک های ایستاده استاندارد معمولا محل قرارگیری دیتا سنتر ها هستند. این رک ها در زیر خود چرخ هایی برای جا به جایی دارند. سیستم های مرکزی که محافظت از آن ها برای شرکت ها و حتی موسسات مختلف بسیار اهمیت دارد را می توان داخل رک نگهداری نمود.
یکی از دلایل استفاده از رک های ایستاده یک جا کردن انواع سوئیچ، دیتا سنتر، مودم و رکمونت است که کنترل آن ها آسان تر می گردد.
این راک ها مجهز به ۱ عدد فن ، ۴ عدد چرخ ، ۴ عدد پایه ثابت و یک بسته پیچ و و مهره می باشند . می توان گفت که یکی از ویژگی غالب رک های ایستاده ورودی است که برای وارد نمودن و خارج نمودن انواع کابل ها ایجاد شده است که به طور معمول در بالا و پایین رک قرار می گیرد. باز شدن از چهار طرف از دیگر قابلیت های رک های ایستاده می باشد.
این رک ها در ارتفاع ۱۶ ، ۲۱ ، ۲۸ ، ۳۶ ، ۴۰ و ۴۴ یونیت و عمق ۶۰ ، ۸۰ ، ۱۰۰ سانتیمتر و بیشتر تولید میشوند . درهای آنها شیشهای یا تلقی فریم دار هستند.
در رکهای ایستاده معمولا یک فن قرار میگیرد اما این قابلیت وجود دارد که تا از حداکثر چهار فن در این رک ها استفاده شود.
علاوه بر آن پاور ماژولهایی که در رک های ایستاده نصب میشوند به صورت ۹ پورت افقی خواهند بود و همچنین پاور ماژولهای عمودی نیز می توان در آن نصب نمود.
رک های دیواری شاید در برخی از منازل نیز وجود داشته باشند اغلب، سوئیچ ها درون آن قرار می گیرند. روتر نیز از مواردی است که در رکهای دیواری قرار خواهد گرفت.به طور معمول رک های دیواری در ارتفاع ۵ ، ۶ ، ۷ ، ۹ یونیت تولید میشوند.
این رکها نیز دارای عمق متفاوتی هستند. عمق آنها در اندازه های ۳۵ ، ۴۵ یا ۶۰ سانتیمتر موجود است البته بایستی توجه داشت که عمق رک های ایستاده کمی بیشتر است .
کید رک برای قرار گیری سوئیچ های کوچک غیر رکمونت برروی دیوار استفاده می شود و عمق آن فقط ۲۹ سانتیمتر است. رک های ۹ یونیت دارای تنوع بیشتری هستند و پنل های کنار بعضی از آن ها به طور کامل باز می شود و دسترسی به رک را از بغل ممکن می نماید.
بعضی نیز امکان چرخش تا ۱۰۰ درجه را دارند که به کاربران این امکان را می دهد که به پشت رک دسترسی داشته باشند.
این نوع از راک ها برای سوئیچ هایی که ماژول پشت دارند بکار می روند . نصب پاور یونیت های ۳ و ۴ پورت و فن ۱۲ سانتیمتری نیز بر روی رک های دیواری ممکن است .
قسمت بعدی که باید برای پاسخ به پرسش رک چیست به آن پرداخته شود قطعات رک است. درون محفظه رک قطعه های متعددی وجود دارد که به تعدادی از مهمترین آن ها در زیر اشاره شده است.
یکی از مهمترین ابزار های موجود داخل رک ها فن ها می باشند که وظیفه خنک کردن و ایجاد تهویه درون رک ها را برعهده دارند. به طور معمول فن ها در سقف یا کف رک تعبیه می شوند و حداکثر از ۴ فن می توان استفاده نمود. هر چه رک بزرگتر و دیتا سنتر موجود در آن دارای اهمیت بیشتری باشد تلاش می شود از فن برای تهویه ی مناسب تری استفاده شود. از فن های مورد استفاده در رک ها می توان به فن های بوشی و بلبرینگی اشاره کرد که نوع بوشی آن دوام و طول عمر کمتری دارد .
تعدادی پریز برق که بسته به ارتفاع و عرض رک به صورت افقی و عمودی استفاده می شود پاور ماژول را می سازند. پریز های برق موجود روی پاور ماژول ها با هدف تغذیه ی اجزاء موجود در رک تهیه می شوند.
بر اساس اندازه هر رک از سینی های متحرک و ثابت برای جدا کردن قسمت های مختلف رک استفاده می شود. همانگونه که از نام سینی متحرک مشخص است قابل جدا شدن و جا به جایی می باشد. به طور معمول رک های متحرک را برای قرار دادن موس و کیبورد بکار می برند که به بیرون و داخل رک هدایت می شود.سینی های ثابت موجود روی رک جهت تجهیزات مختلف کاربرد دارند. معمولا تجهیزات با وزن کم، وزن متوسط و زیاد هر کدام سینی ثابت با انواع مختلف دارد که لازم است برای موارد مختلف و خرید آن به وزن تجهیزات و ابزار دقت نمود.
برای ایجاد هماهنگی میان اجزا داخل رک از مانیتور استفاده می شود. این مانیتور ها در اینچ های مختلفی استفاده می شوند که بزرگترین مانیتور ۱۷ اینچ است . به طور معمول مانیتور روی آدابتور قرار گرفته و ارتباط میان اجزای رک را ممکن می نماید.
یکی از اجراء مهم که روی رک ها قرار می گیرد حرارت سنج است. معمولا حرارت سنج ها برای تعیین و اندازه گیری دقیق دما بکار می روند . رک ها با وجود حرارت سنج دیجیتال قابل کنترل بوده و در دمای تعیین شده توسط کاربر، فن ها شروع به کار می کند. بکارگیری حرارت سنج برای کاربر قابلیت های زیادی ایجاد خواهد کرد و با وجود آن دیگر نگران گرم شدن دستگاه ها درون رک نخواهد بود.
حرارت سنج های ایرانی در مقایسه با حرارت سنج های خارجی ابعاد بیشتری دارند. دما سنج دیجیتال در بالای رک قرار می گیرد به این خاطر که نسبت به تغییرات دمایی محیط سریعتر واکنش نشان دهد.
از دیگر اجزاء رک می توان بلانک پنلها را نام برد که نقش محافظتی دارند. بلانک پنل ها میزان دسترسی به قطعات حساس در رک را کاهش داده و به نوعی از تجهیزات حساس حافظت می کنند . اندازه بلانک پنل ها با هم متفاوت است و به اندازه و موارد استفاده رک وابسته است.
قفل های موجود روی درب شیشه ای رک ها با دیگر قفل های شیشه ای تفاوت دارند و عملکرد آن ها به نسبت بهتر است. در واقع قفل ریتال نوعی از قفل رک می باشد که در روی شیشه با برش خاصی ایجاد می گردد و کاربر به راحتی می تواند از آن استفاده نماید.
اجزای فرعی رک هستند که برای متصل کردن اجزا و جابه جایی استفاده می شوند . جنس پیچ و مهره از ورق گالوانیزه است و در زمان نصب برای محکم کردن آن به آچار و دیگر ابزار ها نیاز نیست. چرخ رک نیز در رک های ایستاده کاربرد داشته و یک نگه دارنده برای ثابت نگه داشتن رک در محل دارد و کاربر برای حمل رک به مشکل بر نخواهد خورد.
لامپ موجود در بالای رک آخرین قسمت یک رک می باشد که روشنایی داخل رک را تامین می کند و امکان مشاهده ی اجزای درون رک را فراهم می نماید.شایان ذکر می باشد که استفاده از هر کدام از رک های ایستاده و دیواری بسته به کاربرد آن متفاوت است و بهتر است ابتدا شبکه راه اندازی شده و سپس رک مورد نیاز با ابعاد صحیح را تهیه نمود.
رکهای دیواری در منازل و ساختمان ها بیشتر کاربرد دارند و رک های ایستاده برای نگهداری و محافظت از شبکه ها و سرور ها در ادارات , ارگان ها و اماکن تجاری تولید شده اند.
و در آخر در ادامه پاسخگویی به پرسش رک چیست به مشخصات رک پرداخته میشود. مشخصات یک رک استاندارد به این شرح است:
در بخش بعدی از پاسخگویی به پرسش رک چیست باید به سابرک پرداخت. از سابرکها برای مقاصد مختلف بهره می برند. به طور معمول سابرکها در سیستمهای کنترلی و کنترل از راه دور مورد استفاده قرار میگیرند.
سابرکها برای مجموعههای کوچکی که دارای هدف خاص و متحدی هستند، کاربرد دارند و در داخل رک کوچک دیگری قرار میگیرند تا علاوه بر آنکه از نظر استحکامی شرایط بهتری داشته باشند، خارج کردن و یا تعویض این مجموعه آسان و سریعتر انجام گیرد.برای یک واحد کوچک مانند Remote سابرک با ارتفاع 1U انتخاب مناسبی است. سابرکهای با ارتفاع 2U تولید شده است. این رک برای کامپیوترهای کوچک پیشنهاد میشود.
امیدواریم از مبحث رک چیست و چه انواع و کاربردی دارد راضی بوده باشید. لطفا نظرات خود را از طریق بخش ارسال دیدگاه یا تالار گفتگو با ما در میان بگذارید.