انواع پچ کورد فیبر نوری و خصوصیات آنها
این نوشتار انواع پچ کورد فیبر نوری را به شما معرفی میکند. برای ارتباط بین پچ پنل یا باکس فیبر نوری و تجهیزات ارتباطی نیاز به کابل است. به کابلی که دو سر آن به کانکتور فیبر نوری وصل میشود پچ کورد فیبر نوری میگویند و تحت عنوان پچ کابل نیز شناخته میشود.
پچ کورد فیبر نوری برای ایجاد ارتباط بین تجهیزات و قطعات موجود در شبکه فیبر نوری مورد استفاده قرار میگیرد به این صورت که پچ کورد از یک طرف به پچ پنل فیبر نوری و از طرف دیگر به تجهیزات ارتباطی مانند ماژول فیبر یا مدیا کانورتر متصل میشود.
در مورد انواع پچ کورد فیبر نوری باید دقت داشته باشید که پچ پنل فیبر نوری را باید متناسب با فیبر نوری انتخاب کنید. به عنوان مثال پچ کورد سینگل مود برای فیبر سینگل مود و پچکورد مالتی مود برای فیبر مالتی مود مناسب است. انواع متنوع پچکورد فیبر نوری با انواع مختلف کانکتورها، مانند LC، FC، SC، ST، MU ، MTRJ و E2000 و غیره موجود هستند.
کانکتور پچ کوردها
پچ کوردها کانکتورهای مختلفی دارند که در کارخانه بر روی آنها نصب می شود. مثل MT – Rj و LC و SC و ST و ۴۵ VF – . در بعضی کاربردهای پچ کوردها کانکتورهای یک سر پچ کورد با سر دیگر فرق دارند، و از جمله این مصارف مختلف مثلاً پچ کورد SC به LC و … است.به طور معمول پچ کوردها از قابلیت انعطاف بسیار بالایی برخوردار هستند و به آسانی نمیشکنند. غالبا پچ کوردها ۱، ۲، ۳، ۵، ۱۰ متر طول دارند. هر دو سر پچ کوردها میتوانند از یک نوع کانکتور باشد، یا دو کانکتور متفاوت داشته باشد؛ که نمونه آن پچ کوردهایی مانند FC-LC یا FC-SC است.
انواع پچ کورد فیبر نوری
پچ کورد فیبر نوری یکی از پرکاربردترین محصولات در یک پروژه کابلکشی هستند. این پچ کورد انواع مختلفی دارد و بر اساس طول، نوع کابل و کانکتور سر کابل دستهبندی میشوند. مثلا در تقسیم بندی پچ کورد بر اساس نوع کانکتور، پچ کورد LC بخاطر وجود کانکتور LC به این نام شناخته میشود. بر همین اساس پچ کورد SC، ST، FC، MT-RJ، E2000، MU و MPO / MTP و غیره نیز از همین قانون پیروی میکنند. در این بین، استفاده از کابل فیبر نوری تاکتیکی نیز برای شرایط خاص، ضروری است.
یک دسته بندی دیگر از پچ کورد شبکه فیبر نوری وجود دارد که به نوع صیقل دادن فرول کانکتور شده مرتبط است و به سه نوع پچ کورد PC، UPC، APC تقسیم میشود.پچ کورد بر اساس فاکتورهای مختلف کابل فیبر نوری تقسیم بندی میشود. بر حسب مواد مصرفی برای کابل به انواع PVC, Riser Plenum, OFNR, OFNP, LSZH و … تقسیم میشود. بر اساس تعداد کر استفاده شده به دو نوع سیمپلکس و داپلکس تقسیم بندی میشود.به این صورت که سیمپلکس یک کر فیبر و داپلکس دو کر فیبرنوری دارند. نوع کر مصرفی پچ کورد نیز آنها را به دو نوع مالتی مود و سینگل مود تقسیم میکند. معمولا پچ کورد سینگل مود دارای رنگ زرد است و سایز کر فیبر µm 9/125 است. حال آنکه مالتی مود نارنجی رنگ با سایز کر فیبر µm 62.5 /125 است. افزون بر موارد فوق پچ کورد مالتی مود دارای یک تقسیم بندی دیگر است که به دو نوع OM3 و OM4 تقسیم میشود.
پچ کورد فیبر نوری LC
یک نوع پچ کورد فیبر نوری عبارت است از پچ کورد LC که با کانکتور LC تمام میشود. LC مخفف کانکتور لوسنت (Lucent) است. ساختار کانکتور LC به صورت فشار و چفت شدن است. این پچ کورد از بدنه پلاستیکی و فرول با اندازه دقیق mm 1.25 و از جنس سرامیکی ساخته شده است. یکی از پرکاربرد ترین انواع پچ کورد فیبر نوری عبارت است از نوع LC که شکل کوچک آن موجب میشود فضای کمتری اشغال کند. از این نوع به شکلی وسیع برای نصب و راه اندازی مناطق پرتراکم و کم حجم استفاده میشود.
همانطور که اشاره شد پچ کورد LC دارای یک فرول 1.25 میلی متری است، که از نظر اندازه نصف پچ کورد ST است. پچ کورد LC در وضعیت سینگل مود بسیار خوب عمل میکند و بیشتر اشخاص به آن علاقه نشان میدهند و بسیار پرمصرف است. این پچ کورد فیبر نوری مطابق استانداردهای IEC و Telcordia، ANSI / EIA / TIA است. کانکتور پچ کورد LC هم برای سایز mm 1.62.0 mm / و همچنین برای سایز mm 3.0 بکار برده میشود.
پچ کورد SC
پچ کورد SC به کانکتور SC منتهی میشود. کانکتور SC را شرکت ژاپنی NTT اختراع کرده است. SC مخفف کانکتور مشترک یا کانکتور میدان یا کانکتور استاندارد است. آنها در ارتباطات دادهها و مخابرات فیبر نوری بسیار پر کاربرد هستند. این نوع کانکتور از نوع فشار و کشش است و این قابلیت را دارد تا برای 1000 چرخه اتصال مورد استفاده قرار گیرد.
پچ کورد SC در کانکتور خود قفل دارد و با این حرکت از طریق فرول سرامیکی یک اتصال تراز و دقیق را ایجاد میکند. از ویژگیهای خاص کانکتور پچ کورد SC میتوان به کم هزینه، ساده و همینطور با دوام بودن آن اشاره کرد. این نوع از پچ کورد فیبر نوری ارزان و از نظر اقتصادی مقرون بصرفه است. پچ کورد SC به صورت وسیع در شبکههای فیبر نوری بکار برده میشود و قابلیت این را دارد که با اکسید زیرکونیوم و قاب پلاستیکی همراه باشد.
پچ کورد ST
در انتهای پچ کورد ST فیبر نوری کانکتور ST قرار دارد. ST مخفف Straight-Tip است و در ادامه جزئیات آن ذکر میشود. قطر کانکتور ST مانند کانکتور SC فرول ۲.۵ میلیمتری است. این پچ کورد بوسیله AT & T توسعه یافته است و در دهههای 1980 و 1990 از محبوبیت زیادی برخوردار بوده است. کانکتور ST دارای سر نیزهای شکل و فرول طولانی فنری برای نگه داشتن فیبر است.
این نوع پچ کورد در هر دو نوع مولتی مود و سینگل مود قابل دسترسی است. آداپتورهای سیمپلکس و دوبلکس افقی نصب شده با محفظه فلزی یا پلاستیکی موجود بوده و میتوانند به دو دسته که آستر از جنس برنز فسفات یا اکسید زیرکونیوم دارد، تقسیم شوند. اگرچه ممکن است افراد تمایل داشته باشند به جای محفظه پلاستیکی از جنس فلزی استفاده کنند.
پچ کورد فیبر نوری ST نوک صاف و مستقیم دارد که این شکل ظاهری کمک می کند داخل و خارج شدن آن به آسانی انجام گیرد. در مواردی که توان بالایی اتلاف میشود میتوان آن را دوباره جا زد این نوع کانکتور بدون هیچ مشکلی تا 500 بار ورود و خروج استاندارد میتواند به کار خود ادامه دهد. پچ کورد فیبر نوری ST از نسل های قدیمی پچ کورد است، اما همچنان به طور وسیعی برای شبکههای مولتی مود، از قبیل شبکههای محلی برای ساختمانها و دانشگاهها بکار گرفته میشود.
پچ کورد FC
پچ کورد فیبر نوری FC کانکتور FC دارد و شیوه اتصال آن به صورت پیچشی است. FC مخفف کانکتور ثابت (Fixed Connector) است. همانند کانکتور SC ، FC را نیز کمپانی NTT اختراع کرده است . پچ کورد FC از بدنه فلزی و ساختار پیچشی تشکیل شده است. در پچ کورد FC فرول و آستر مورد استفاده در کانکتورها شبیه کانکتور SC است. پچ کورد FC را میتوان در هر دو حالت سینگل مود و مولتی مود مورد استفاده قرار داد. در محیط با لرزش بالا این نوع پچ کورد فیبر نوری قابل استفاده است و به صورت پیچشی محکم بسته میشود، البته باید پیش از سفت و محکم کردن پچ کورد آن را به صورت تراز و صحیح وارد کرد.
پچ کورد MTRJ
پچ کورد MTRJ با کانکتور MT-RJ خاتمه پیدا میکند. MT-RJ مخفف فیش سفارشی انتقال مکانیکی (Mechanical Transfer Registered Jack) است. کانکتور MTRJ توسعه یافته کانکتور MT و RJ است. این پچ کورد محفظه و فرول پلاستیکی دارد که از ویژگیهای خاص آن ارتباط دو کانکشن فیبر نوری است. کانکتور MTRJ با استفاده از فرم فرول MT که بوسیله NTT تولید شده برگرفته شده است.
هر خانه کانکتور MTRJ دو کر فیبر (دوبلکس) دارد و به کانکتور مسی اترنت RJ45 شباهت خاصی دارد. اندازه آن نصف کانکتور SC است و در راه حل های فیبر تا به دسکتاپ به کاهش قیمت در هر پورت فیبر منجر میشود. کانکتورهای MTRJ به دو صورت (با دو پین فلزی) نر و (بدون سوزن و پین) ماده وجود دارند . به طور معمول پچ کورد MTRJ برای کاربردهای شبکه مورد استفاده قرار میگیرد. اندازه آن کمی از فیش های تلفن استاندارد کوچکتر است و به آسانی میتوان با آن کار کرد.
پچ کورد فیبر نوری E2000
پچ کورد E2000 به کانکتور E2000 منتهی میشود. کانکتور E2000 برای محافظت از فرول از گرد و غبار و خش، دریچه و دیافراگم فنری شکلی دارد. دریچه و دیافراگم کانکتور زمانی که کانکتور آزاد باشد به شکل خودکار بسته میشود این دریچه فنری شکل مانع ورود آلودگی به داخل و همچنین به خرج نشدن نور لیزر از کانکتور منجر می شود. وقتی این پچ کورد فیبر نوری به آداپتور متصل می شود دریچه به صورت خودکار باز میشود. با ساختار مشابه کانکتور SC ، کانکتور E2000 کوچکتر است. پچ کورد E2000 یکی از جدیدترین سبک و طراحیهای این نوع کابل است و همچنین یکی از گران قیمت ترین پچ کوردهای فیبر نوری است.
پچ کورد MU
پچ کورد MU با کانکتور MU خاتمه مییابد. کانکتور MU را نیز کمپانی NTT اختراع کرده است. پوشش و محفظه آن از جنس پلاستیک است و ساختار آن به صورت فشار و کشش (Push & Pull) است. کانکتور MU یک کانکتور کوچک فرمی است که ویژگی های یک فرول کانکتور LC با قطر mm 1.25 را دارد. کانکتور MU نیز همانند کانکتور SC طرز کار قفل شدن را دارد که مطابق فشار و کشش است.
کانکتور فیبر نوری MU از نظر اندازه مشابه LC است و برخی اوقات به نام SC کوچک شناخته میشود. کانکتورهای MU در انتقال پیشرفته نوری، تبادل، و سیستمهای مشترک یا نرم افزار با سرعت بالای داده بکار گرفته می شود. در این اواخر شاهد توسعه پچ کورد MU هستیم تا در آینده به جای SC مورد استفاده قرار گیرد.
پچ کورد MPO / MTP
پچ کورد MPO به کانکتور MPO منتهی میشود. پچ کورد MPO یک پچ کورد ظرفیت بالا با اتصال چند فیبر بر محور ساخت فرول نوع MT است. این کانکتور بر اساس عمل فشار-کشش استفاده میشود و با استانداردهای IEC 61754-7 و EIA 604-5A TIA /سازگاری دارد و برای پایان مسیر و ترمینه کردن آن و برای کاربردهای با ظرفیت بالا، بسیار مناسب است. غالبا این نوع پچ کورد را در کابل نوع ریبون بکار میبرند و در اسمبلی گنجایش خروجی چند فیبر استفاده می شود.
MPO در هر کانکتور خود شامل چند فیبر است به این معنی که MPO میتواند چندین ارتباط را با یک کانکتور خود برقرار کند که این تعداد میتواند 12، 24، 36 و … باشد MTP. نسخه ارتقاء یافته MPO است. کانکتور MTP یک ارتباط ظرفیت بالا را میان تجهیزات شبکه در اتاق مخابرات به وجود میآورد و برای این کاربردها مناسب است. این نوع پچ کورد بر اساس سیستم فشار و کشش چفت میشود به آسانی میتوان آن را وارد و خارج کرد.
کاربردهای پچ کورد فیبر نوری
معمولا پچکورد فیبر نوری برای اتصال پورتها در فریمهای توزیع فیبری بکار برده میشوند. در اصل آنها وظیفه پشتیبانی از کاربردهای شبکه، را برعهده دارند و به صورتهای OFNR و LSZH موجود هستند. بعلاوه آنها از سرعتهای بالا (40/10 گیگابیت بر ثانیه) پشتیبانی میکنند. پچ کوردهای فیبر نوری در بسیاری از زمینهها مثل اپتیک، تشخیص لیزر و پردازش مواد و ... کاربرد دارند.